Aquest blog recull l'hemeroteca de les crítiques de literatura infantil i juvenil publicades
en diversos mitjans per Andreu Sotorra des del 1989 fins a l'actualitat.
Per fer una cerca avançada per autor, editorial, títol, edat recomanada o temàtica,
utilitzeu l'aplicació personalitzada de la columna «Explora aquest blog»

El blog «La Saloquia» consta de dos apartats:

1) El que inclou les crítiques del 1989 al 2005, amb el contingut incorporat directament en el blog.
2) El que inclou les crítiques des del 2006 fins a l'actualitat amb el contingut dins el web de l'autor.
_____________________

22 d’agost del 2015

Volta al món amb CD-ROM

Jules Verne. La volta al món en 80 dies. Adaptació de Toni Matas i Teresa Duran. Col·lecció Clàssics Multimèdia. Les Grans Aventures de la Literatura. Barcelona Multimèdia. Barcelona, 1998. A partir de 9 anys.

Picanyol. Noemí i el pilot a l’espai. Col·lecció OTijocs. Equip Barcelona Multimèdia. Barcelona, 1998. A partir de 7 anys.


    Fa 125 anys que Jules Verne va publicar ‘La volta al món en 80 dies’. I en fa només 20 que es va publicar la traducció catalana. Dues efemèrides que no em puc estar d’esmentar en el moment de parlar d’un dels projectes en CD-ROM més interessants des de l’aparició d’aquest mitjà audiovisual. El primer aniversari, vist amb distància, és prou revelador de la revolució del segle que abandonem. Jules Verne va intuir prou “invents” per no sorprendre’s de res, si ara vegés la seva novel·la “feta miques” en un CD-ROM. La segona efemèride és més significativa. ¿Quin editor podia imaginar fa vint anys que la traducció al català de l’obra de Jules Verne, ja aleshores centenària, tindria una versió com l’actual?
    Això hauria de fer fer un salt en el temps als editors. No cal gaire llunyà. Deu anys només. El panorama editorial haurà canviat tant que qualsevol planteig fet ara a llarg termini es fon com el gel. El CD-ROM, un invent condemnat ja a desaparèixer, serà superat per la xarxa amb tones d’informació. La literatura no se’n lliurarà. I una obra clàssica com ‘La volta al món en 80 dies’ estarà a l’abast de tots els navegants en les formes més impensables.
    Però, de moment, l’aposta de Barcelona Multimèdia —aquí repeteixen Toni Matas i Teresa Duran que ja van picar els primers amb el CD-ROM sobre Ulisses— és la més arriscada i la més valenta. De la sèrie OTijocs i les aventures de Noemí (acaba d’aparèixer la tercera també en clau de futurologia cap a l’espai i amb personatges de nova creació de Picanyol que es mereixen un cop de ratolí) ara Barcelona Multimèdia ha passat a aquest Jules Verne amb un pack doble de CD-ROM, amb una línia de contingut molt valuós.
    El doble CD-ROM sobre l’obra de Jules Verne compleix diversos objectius. Explica l’argument de la novel·la amb l’avantatge de la interactivitat. Situa geogràficament les ciutats que es visiten en el recorregut de la novel·la. I descriu alguns dels aspectes quotidians de la vida al segle XIX. Això permet que els guionistes i il·lustradors s’hagin mogut a gust pel món de Jules Verne i hagin decidit que sigui precisament l’autor virtual qui ajudi l’usuari del CD-ROM a dominar les diferents propostes interactives.
    Dos objectius d’un tret, doncs. Conèixer ‘La volta al món en 80 dies’ o, més ben dit, replantejar-se-la a través de les incògnites del doble CD-ROM, i reviure Jules Verne com un guia excel·lent. Un mètode similar només l’he experimentat, però en grans dimensions, a l’espai futurista de la Villette de París.
    Del projecte, m’interessa, doncs, sobretot, aquesta revitalització de la literatura. Si, a més, Barcelona Multimèdia aconsegueix amb les seves propostes fer que el lector s’identifiqui amb el protagonista, que prengui decisions, que dialogui amb els personatges, que descobreixi paratges, que conegui conceptes històrics o que entengui que envoltava Jules Verne, el salt de les mil i una temptatives sobre com difondre la literatura és tan considerable que diria que ens trobem davant d’un nou producte capaç de remoure esquemes, defugint el còmode mimetisme que no fa cap aportació i que ja comença a envair l’edició del CD-ROM.

Suplement Cultura diari AVUI, 17 desembre 1998

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.