Aquest blog recull l'hemeroteca de les crítiques de literatura infantil i juvenil publicades
en diversos mitjans per Andreu Sotorra des del 1989 fins a l'actualitat.
Per fer una cerca avançada per autor, editorial, títol, edat recomanada o temàtica,
utilitzeu l'aplicació personalitzada de la columna «Explora aquest blog»

El blog «La Saloquia» consta de dos apartats:

1) El que inclou les crítiques del 1989 al 2005, amb el contingut incorporat directament en el blog.
2) El que inclou les crítiques des del 2006 fins a l'actualitat amb el contingut dins el web de l'autor.
_____________________

29 d’agost del 2015

L'heroïna dels CD-ROM

Picanyol. Noemí i el pilot als Andes. Col·lecció CD-ROM Otijocs. Barcelona Multimèdia. Barcelona, 1997. A partir de 7 anys.

        Una dada que encantaria els sociòlegs: diuen que, dels infants usuaris de CD-ROM, un 15% són nenes. En canvi, segons Barcelona Multimèdia, dels infants usuaris dels CD-ROM de la sèrie Otijocs, les nenes són un 50%. ¿Motius? Sembla que l’edició de jocs d’ordinador tendeix fins ara a posar l’èmfasi en la violència. En canvi, Otijocs tendeix a la reflexió i —crec que és el tret definitiu—, un dels personatges és Noemí, una aventurera que no s’està a l’ombra sinó que promou accions i és una trapella. Això, segons Picanyol i Toni Matas, que han presentat el segon CD-ROM de la sèrie ('Noemí i el pilot als Andes') ha fet que l’usuari de CD-ROM en català hagi pujat un graó cap a la igualtat de sexes.
        Cal recordar que Barcelona Multimèdia és la primera editorial multimèdia en català per a infants, abans que 'Les tres bessones' (Cromosoma) es llancés a la fama a través de la pantalla. Cal recordar una vegada més que Otijocs està basat en el personatge d’Ot el Bruixot i que la seva estructura és absolutament literària. Cal recordar, no obstant, que Barcelona Multimèdia, amb Toni Matas de capdavanter, no té cap mena de suport institucional perquè el CD-ROM no entra ni en la Literatura ni en el Llibre, les dues úniques àrees que, per ara, contempla la Institució de les Lletres Catalanes.
        Sols en terra de ningú, doncs, o més aviat, sols en català en terra de dos grans multinacionals en castellà (Zeta i Anaya), Barcelona Multimèdia ha consolidat el seu paper. Primer, exhaurint el CD-ROM núm. 1 ('Les aventures de Noemí i el pilot'), i ara acudint a la cita amb el segon, amb un projecte global de futur. Per una banda, l’anunci en ferm d’un tercer CD-ROM en el qual el mareix Picanyol ja està treballant —aquesta vegada, Noemí i el pilot se n'aniran a l'espai—; per una altra, el projecte d'unes tires d'Ot el Bruixot a TV3, dins el Club Súper 3; i finalment una probable coproducció d'una sèrie amb TV3 sobre les aventures de Noemí i el pilot.
        Bon moment, doncs, per a la il·lustració. I per a la nova tecnologia, començant pels més petits. Aquesta segona aventura de Noemí i Ot el Bruixot té com a dada característica una incoporació de jocs amb més elements musicals i més ritme. D'aquesta manera, al costat de l'atractiu de l'aventura en si —el material literari— els usuaris tenen tots els al·licients dels jocs d’ordinador: puntuacions, temps limitat que pot marcar l’adult, posibilitat de jocs en equip, nivells dells de dificultat i, per als educadors, una eina bàsica: els Educots, que els permeten fer servir aquests CD-ROM com a eina d’aprenentatge.
        Aquesta allau de projectes en l’obra de Picanyol coincideix amb el 25è aniversari de l’aparició de les tires d’Ot el Bruixot a la revista Cavall Fort. Un quart de segle que han canviat del tot els recursos. Però no els continguts. A Otijocs no hi ha agressivitat gratuïta, no hi ha violència hollywoodiana, hi ha un treballat doblatge amb actors de la categoria de Joan Pera, Carles Canut i Miquel Piris, amb una banda sonora rigorosa de Marc Dalmases.
        Barcelona Multimèdia no atura aquí la seva producció. A més de la preparació del tercer CD-ROM de 'Noemí', acaba de sortir del forn el primer CD-ROM de les Guies Multimèdia amb una adaptació de la 'Guia per a conèixer els arbres', de Francesc Masclans, actualitzada per Oriol de Bolós, una peça que obrirà un nou camp entre els estudiosos del medi que els és més pròxim i que serà imprescindible en les aules d’ESO que pretenguin conèixer la flora de la península Ibèrica i les Illes Balears.

Suplement Cultura diari AVUI, 29 gener 1998

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.