Aquest blog recull l'hemeroteca de les crítiques de literatura infantil i juvenil publicades
en diversos mitjans per Andreu Sotorra des del 1989 fins a l'actualitat.
Per fer una cerca avançada per autor, editorial, títol, edat recomanada o temàtica,
utilitzeu l'aplicació personalitzada de la columna «Explora aquest blog»

El blog «La Saloquia» consta de dos apartats:

1) El que inclou les crítiques del 1989 al 2005, amb el contingut incorporat directament en el blog.
2) El que inclou les crítiques des del 2006 fins a l'actualitat amb el contingut dins el web de l'autor.
_____________________

21 d’agost del 2014

Una tria que voldríem infinita

Teresa Duran i Marta Luna. Un i un i un... fan cent. Col.lecció El Bagul. Editorial La Galera. Barcelona, 2002.

       Les autores adverteixen d'entrada d'allò que segurament els dol: es van seleccionar 850 personatges de ficció de la literatura infantil i juvenil universal sobre una base d'uns 320 títols. Es va treballar sobre narrativa d'autor conegut, prescindint de la poesia i del teatre i, finalment, per exigències d'edició, es van quedar amb cent personatges de la literatura universal, alguns dels quals seran coneguts pels lectors més novells i la majoria, ni que sigui d'oïdes, pels lectors madurs.
      Així ha aparegut aquest recull de cent personatges, identificats cadascun amb la il.lustració que els ha donat a conèixer, i els han catalogat per  al lector amb un esquema pràctic: qui són, què fan, com els veuen els altres, els seus senyals d'identitat, el retrat físic, quin són els seus amics...
      La presentació, a més, suggereix algunes connexions entre personatges. Per exemple, d'Alícia, de Lewis Carroll, podem saltar, passant pàgines, és clar, a Margarida, de Lola Anglada. O, en el cas dels gossos, del Rovelló, de Josep Vallverdú, podem saltar a Buck, de Jack London, a Xola, de Bernardo Atxaga,  o a Milú, de Tintín / Hergé. Un estudi, doncs, que, si no m'erro, és el primer que recopila un gruix d'herois de la literatura per a infants i joves, i per tant el fa no només interessant en català sinó en altres llengües.
      El treball de les dues autores és inevitablement una selecció, d'acord, però és aquí és on cal posar el dit a la nafra. En plena era informàtica i digital, la publicació d'aquest recull hauria de representar una porta cap a una recopilació oberta que no només abastés els 850 personatges que esmenten les mateixes autores, i que et fan la boca aigua, sinó tots aquells que es vagin afegint al patrimoni literari. Avui en dia, un estudi com aquest ja no es pot plantejar sense aquesta possibilitat paral.lela.
      Hi ha mitjans, suficientment subvencionats per diversos organismes públics, i no pas amb pocs euros, que mantenen pàgines web inútils per a la informació general, tot i que segurament molt útils per a l'autobombo corporatiu. 'Un i un i un... fan cent' hauria de tenir un títol infinit: 'Un i un i un... fan molts'. El mateix planteig del llibre, en suport digital, permetria que les interconnexions entre personatges, obres, autors, cultures o gèneres fos tan senzill com un clic. El paper, com tothom sap, es desfassa l'endemà de ser escrit.   Com a mostra, el cas de la fitxa del personatge Harry Potter que fa referència al desig que pugui arribar aviat al cinema en català. Això, en suport digital, un cop estrenada la segona pel.lícula, quedaria solucionat immediatament amb una actualització rigorosa.
      I posats a remenar el bagul, tot i que admeto que es tracta d'interessar-se per la vida i l'obra dels personatges de ficció, crec que s'hi fa imprescindible també un índex onomàstic que, com a mínim, permetés trobar alfabèticament obres i autors. Ara, aquesta informació està limitada a la tímida bibliografia, però dins de cada personatge.
      De moment, doncs, un esplèndid primer tast del que m'agradaria que no tingués fi, una mena de Qui és Qui de ficció que recull noms tan cèlebres com Alícia, Astèrix, Babar, Batman, Capità Trueno, Caputxeta Vermella, Harry Potter, Jim Botó, Massagran, Matilda, Momo, Oliver, Patufet, Robinson Crusoe, Sherlock Holmes, Tom Sawyer, Tres Bessones, Voldemort o Xola. I així fins a cent... només.


[Suplement Cultura diari AVUI, 16 gener 2003]

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.