Aquest blog recull l'hemeroteca de les crítiques de literatura infantil i juvenil publicades
en diversos mitjans per Andreu Sotorra des del 1989 fins a l'actualitat.
Per fer una cerca avançada per autor, editorial, títol, edat recomanada o temàtica,
utilitzeu l'aplicació personalitzada de la columna «Explora aquest blog»

El blog «La Saloquia» consta de dos apartats:

1) El que inclou les crítiques del 1989 al 2005, amb el contingut incorporat directament en el blog.
2) El que inclou les crítiques des del 2006 fins a l'actualitat amb el contingut dins el web de l'autor.
_____________________

20 d’agost del 2014

Esport literari

Marta Molas. 'El Dídac, l'amic de l'Àlex Crivillé'. 'La Blanca, l'amiga de l'Àlex Corretja'. 'La Marta, l'amiga de la Sònia Guirado'. 'La Gemma, l'amiga de l'Araceli Segarra'. 'En Quimet, l'amic del José Mari Bakero'. 'En Xavi, l'amic del Pau Gasol'. Il.lustracions d'Isidre Monés, Roger Simó, Fina Rifà, Pilarín Bayés, Jordi Valbuena i Carles Arbat. Editorial Empúries. Barcelona, 2003. A partir 9 anys.

      La majoria d'esportistes que són reflectits en aquesta sèrie de contes, ideada i escrita per Marta Molas (Barcelona, 1955), coincideixen a desmitificar l'aura del triomf tant en el relat com en la segona part de cadascun dels llibres, una mena d'entrevista que, per la tria de qüestions, no només té un resultat de descoberta sinó que elabora un perfil humà de cadascun dels personatges que, directament o indirecta, protagonitzen en la ficció cadascun dels relats de Marta Molas.
      Aquesta és una d'aquelles iniciatives editorials que tan poca gràcia fan als que viuen pensant que els llibres es van inventar per publicar còpies de les 'Homílies d'Organyà' i no gaire cosa més que s'aparti del cànon intel.lectual establert. Però el fet és que amb la seva rebequeria, col.leccions com aquesta de Marta Molas, normalitzen la cultura entre la qual ens ha tocat moure'ns. I la normalitzen perquè relacionen esport, literatura i periodisme.      Esport, per la temàtica, sempre ambientada en alguna de les disciplines que representen els herois reals convertits en herois de ficció (el tenis, el motociclisme, la natació, l'alpinisme, el futbol o el bàsquet). Literatura, perquè Marta Molas podria ben bé haver escrit els mateixos contes prescindint dels personatges coneguts ara per les seves proeses esportives, perquè tenen argument propi. I periodisme, perquè l'afegit d'una entrevista amb cadascun dels esportistes no tan sols fa tornar el lector a la realitat sinó que el fa reflexionar amb respostes, com deia, cada vegada més necessàries per compensar la imatge del consumisme, tantes vegades falsa, de l'èxit fàcil.
      Ens trobem davant d'una col.lecció de gènere de "colla". Tot i que en cada llibre, els petits personatges que donen peu a històries plenes d'aventura, intriga, acció i imaginació, són diferents. I davant d'una sèrie que no oblida alguns elements de caràcter educatiu, tot i que infiltrats subtilment en el relat literari: la defensa de la natura (a Araceli Segarra); l'equilibri ecològic de la fauna (a José Mari Bakero); la immigració (a Pau Gasol); la solidaritat contra la revenja i la violència (a Sònia Guirado); la diversitat social (a Àlex Crivillé); o la lluita contra el tràfic d'animals (a Àlex Corretja).
      Que la sèrie promet, ho demostra la bona acceptació que han tingut aquests sis primers títols. Que està pensada com a sèrie de continuïtat, també queda clar en la seva estructura formal. Cada relat té tres capítols i un breu epíleg, més l'entrevista esmentada.    Les il.lustracions, totes de caire realista, i de diverses mans expertes en el ram, donen el to de llibre de lectura per a infants i situen la col.lecció en aquell prestatge a mig camí de la divulgació, l'esport, la novel.la infantil i el llibre de coneixements.
      Sí, de coneixements també, perquè, entre altres mèrits, la iniciativa té l'estímul de potenciar, reforçar, despertar, potser, aquelles inquietuds que molts infants porten ja dins des que fan les primeres passes. I, si no, només cal comprovar com i quan van començar amb la seva dèria esportiva  Araceli Segarra, José Mari Bakero, Pau Gasol, Àlex Corretja, Àlex Crivillé, Sònia Guirado... Gairebé quan encara eren infants de bolquers.

 
[Suplement Cultura diari AVUI, 1 maig 2003]

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.