Aquest blog recull l'hemeroteca de les crítiques de literatura infantil i juvenil publicades
en diversos mitjans per Andreu Sotorra des del 1989 fins a l'actualitat.
Per fer una cerca avançada per autor, editorial, títol, edat recomanada o temàtica,
utilitzeu l'aplicació personalitzada de la columna «Explora aquest blog»

El blog «La Saloquia» consta de dos apartats:

1) El que inclou les crítiques del 1989 al 2005, amb el contingut incorporat directament en el blog.
2) El que inclou les crítiques des del 2006 fins a l'actualitat amb el contingut dins el web de l'autor.
_____________________

20 d’agost del 2014

Àlbums per madurar

G. Berca. Tot problema té solució. No et desanimis! Faré un munt d'amics / M'he quedat sense amics. Il.lustracions de Jana Cando i Laura Reixach. Rei Edicions. Girona, 2002. A partir 5 anys.

Marta Montañá. Qui ho recollirà? Qui el cuidarà? Qui se'l llegirà? Qui m'espantarà? Il.lustracions de l'autora. Col.lecció Jo Mateix. Rei Edicions. Girona, 2002. A partir 4 anys.

G.Berca. Què passa? Cada cosa al seu lloc. Juguem amb les lletres. Il.lustracions: Jana Cando, Laura Reixach, Jordi Fenosa i Marta Montañá. Col.lecció Mira, Mira. Rei Edicions. Girona, 2002. A partir 3 anys.


       ¿Tres, quatre, cinc anys...? De fet, els usuaris més idonis d'aquesta sèrie d'albums il.lustrats hauríem de dir que són els pares, els avis, els tutors, més que els mateixos primers lectors. Sobretot perquè estan pensats per fomentar els millors hàbits, solucionar petits problemes o exercitar el primer llenguatge. I s'adrecen, per ser resseguits, llegits o explicats, a la franja d'infants que es troba a la frontera de poder començar a llegir pel seu compte, però que realment llegeix encara per les imatges.
       ¿Àlbums d'autoajuda, tan aviat? I després diran de la Bridget Jones... La necessitat de trobar models de comportament, de reacció, de solució de conflictes personals comença molt d'hora. Dos d'aquests àlbums, per exemple, tracten, per una banda, la capacitat de resoldre problemes quotidians i, per l'altra, la superació del fracàs. Són objectius que en la línia editorial que va dels primers lectors als adolescents trobem presentats de diferents maneres, segons l'edat i el gènere, però que, en el fons, parteixen d'un mateix interès: ajudar a madurar en un nivell d'estabilitat i comprensió que no creï frustració i inadaptació.
       Utilitzant animals personificats o personatges reals que es fan atractius als petits lectors, cadascun dels àlbums esmola l'enginy davant de les petites dificultats. ¿Si et perds, què fas? I tot un seguit de propostes donades s'identifiquen immediatament amb els destinataris de l'àlbum fins que l'última làmina els proposa que siguin ells els que afegeixin més propostes a les que ja ha donat el mateix àlbum. Un altre dels àlbums, intenta posar a l'abast dels pares un material que, si no parléssim de primers lectors, podríen anomenar de "remei antidepressiu". L'esforç, la insistència i l'automotivació com a fil conductor. Un tercer dels àlbums dóna una doble possibilitat: per una banda enfrontar-se amb desànim a les dificultats o bé amb ganes de resoldre els entrebancs per la banda positiva. La solució: dos contes en un mateix llibre que permet tornar-hi i tornar-hi, i fer comparacions d'allò que convé més.
       La sèrie Jo Mateix intenta que els petits lectors-oients aprenguin a responsabilitzar-se de de les seves obligacions. Per això el títols són sempre una pregunta: ¿Qui recollirà... les joguines escampades per poder trobar la que fa falta? ¿Qui cuidarà... el cadell després d'haver-lo demanat tan insistentment? ¿Qui tria... el conte que toca llegir cada nit perquè es pugui assumir l'encert o l'equivocació d'haver-lo triat? ¿Qui es fa fort... davant les pors de la fosca per poder sortir-se'n tot sol?
       Finalment, la sèrie Mira Mira és la que s'adreça als petits encara més petits. Aprenentatge de les primeres lletres per anar creant paraules i identificar imatges, relació d'espais de la casa o objectes i mobles sota la pregunta de la seva raó de ser en cada cas, o historietes amb un final inesperat que es pot  endevinar abans. Àlbums per madurar, doncs, des de la proposta que fa una editorial com Rei Edicions, un segell al marge dels grans circuits comercials i amb un interès bàsicament educatiu.


[Suplement Cultura diari AVUI, 20 març 2003]

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.