Aquest blog recull l'hemeroteca de les crítiques de literatura infantil i juvenil publicades
en diversos mitjans per Andreu Sotorra des del 1989 fins a l'actualitat.
Per fer una cerca avançada per autor, editorial, títol, edat recomanada o temàtica,
utilitzeu l'aplicació personalitzada de la columna «Explora aquest blog»

El blog «La Saloquia» consta de dos apartats:

1) El que inclou les crítiques del 1989 al 2005, amb el contingut incorporat directament en el blog.
2) El que inclou les crítiques des del 2006 fins a l'actualitat amb el contingut dins el web de l'autor.
_____________________

17 d’agost del 2014

Mirar la vida amb uns altres ulls

Maria Àngels Bogunyà. Les petjades misterioses. Il.lustracions de Lluís Filella. Col.lecció Tucán. Editorial Edebé. Barcelona, 2003. A partir 9 anys.

Lesley Ely. Cuidem d'en Louis. Adaptació de Josep Ferrer. Il.lustracions de Polly Dunbar. Edicions Serres. Barcelona, 2004. A partir 5 anys.


       La lectura de la novel.la 'Les petjades misterioses', de Maria Àngels Bogunyà, té un risc que probablement és el que la fa positiva. I és que, si el lector es distreu una mica, pot passar per alt el tret més important que caracteritza el petit protagonista. La insinuació de la seva ceguesa és tan subtil que amb prou feines es nota. I el tractament de la trama sembla més decidit a donar èmfasi a l'aventura d'estiu que no pas a la seva situació personal.
       Per tant, si a un se li escapa que el protagonista anuncia, tot just començar el relat, que tindrà un ordinador portàtil que ho llegirà tot i que tindrà so incorporat i que tindrà un speak Braille, la referència essencial no es retroba gairebé fins després de prop de trenta capítols. És aleshores quan algunes afirmacions anteriors com per exemple "jo podia fer totes les coses que fan els altres" o "no vull el bastó, no m'agrada" prenen sentit i es retroben en una relectura amb un valor diferent.
       L'autora es planteja així, sense reproduir un vídeo amb tots els detalls, com respondre a la petició que en algunes ocasions s'ha fet de la necessitat d'incorporar personatges amb situacions físiques o psíquiques diferents a les majoritàries en la literatura que arriba als primers lectors. La seva opció de fer-ho sense intentar escriure un manual converteix la novel.la en el recorregut d'una aventura d'estiu entre la ciutat i el Pirineu on la cacera del "tamarro" és un repte i ho continua sent fins i tot després d'acabar el llibre. Hi ha doncs, la visió d'un món rural des de l'òptica d'un personatge que no hi veu. Però el lector corrent la percep com la de qualsevol altre.
       Coincidint amb aquesta incorporació de personatges especials a la literatura per als més petits, un àlbum de Serres, s'acosta a l'autisme a través d'un personatge que arriba nou a una escola i que és acollit per la resta de la classe també amb normalitat. Les dificultats que en Louis, el protagonista, té a la vida quotidiana, són assumides per la resta no només com a objectiu de suport sinó també com a experiència i observació del que comporta viure amb algú que té un transtorn que requereix un tractament diferent i especialitzat. L'autora de l'àlbum, Lesley Ely, anglesa, ha viscut experiències que l'han portat a conèixer casos com el que ara relata, a les escoles que ha treballat, tant africanes com angleses.
       Tant la novel.la 'Les petjades misterioses' com l'àlbum 'Cuidem d'en Louis', acompanyen un apèndix amb dades al voltant dels dos temes de fons: la ceguesa i l'autisme. El primer amb la reproducció de l'alfabet Braille i una petita explicació sobre el desenvolupament superior de l'observació d'altres elements com les veus, els sorolls, els sons, les olors.  En el cas de l'àlbum 'Cuiden d'en Louis', l'apèndix explica també els comportaments bàsics d'un infant autista i una referència de la federació catalana que ofereix assessorament sobre aquesta qüestió.


[Suplement Cultura diari AVUI, 19 febrer 2004]

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.