Aquest blog recull l'hemeroteca de les crítiques de literatura infantil i juvenil publicades
en diversos mitjans per Andreu Sotorra des del 1989 fins a l'actualitat.
Per fer una cerca avançada per autor, editorial, títol, edat recomanada o temàtica,
utilitzeu l'aplicació personalitzada de la columna «Explora aquest blog»

El blog «La Saloquia» consta de dos apartats:

1) El que inclou les crítiques del 1989 al 2005, amb el contingut incorporat directament en el blog.
2) El que inclou les crítiques des del 2006 fins a l'actualitat amb el contingut dins el web de l'autor.
_____________________

21 d’agost del 2014

Col·leccions de clàssica populars

Dick Bruna. Col.lecció Miffy. Edicions Destino. Barcelona 2002. A partir 3 anys.

Adelina Palacín i Assumpta Verdaguer. En Pau i la Laia. Il.lustracions de Pilarín Bayés. Eumo Editorial. Vic, 2002. A partir 5 anys.

Xavier Carrasco. La nit de Sant Joan. Il.lustracions de Sebastià Serra. Col.lecció Popular. Editorial La Galera. Barcelona, 2002. A partir 6 anys.


Diversos autors. Contes populars. Col.lecció Vull Llegir. Editorial Cruïlla. Barcelona, 2002. A partir 3 anys.


       L'il.lustrador holandès Dick Bruna va crear fa cinquanta anys un personatge que ha donat la volta al món, o almenys a una vintena de països. Es tracta d'una conilla que encara no s'ha vist les orelles, anomenada Miffy, que a través dels seus brevíssims consells ajuda els més petits a pouar en els valors humans. La petita conilla ha permès a Dick Bruna donar-se a conèixer internacionalment, ha rebut alguns guardons per la seva obra, i aquesta es troba permanentment exposada al Centraal Museum d'Utrecht.
       Edicions Destino ha incorporat ara aquí la conilla Miffy en les seves col.leccions, ha convidat l'autor per fer-ne la presentació, i ha aportat uns llibres de petit format, aptes per ser explicats, amb els quals els primers lectors-oients es familiaritzen amb unes làmines en què la Miffy és la protagonista, amb un traç molt simple, gairebé propi de retallable.
       Aquesta senzillesa il.lustrativa de Dick Bruna, segurament, és el que ha fet que la conilla Miffy hagi tingut cinquanta anys de generacions de seguidors incondicionals arreu del món. Mai és prou tard per començar. Sobretot quan l'estil de l'autor no té límit d'edat i s'adapta a qualsevol circumstància i moment històric.
       Una altra col.lecció que també vol ensinistrar els més petits en les feines quotidianes és la que l'Editorial Eumo té sota el títol d'En Pau i la Laia. Les coautores compten amb el suport il.lustratiu de la veterana Pilarín Bayés. I les tres plegades parlen de temes rutinaris, però no sempre senzills, com l'adopció d'un fill, el canvi de casa, l'accident de l'àvia, l'anada al dentista, fer de cangur o plantejar-se què cal fer amb les deixalles.
        Perquè les antigues rondalles o els contes populars no es quedin com a material d'arxiu, La Galera ha arribat a la seixantena de títols de la seva sèrie Popular. El que tracta de 'La nit de Sant Joan' fa una repassada a totes les tradicions que conformen una diada com aquesta: els mobles vells, les herbes remeieres, les fogueres, la coca i el ball. Revisió de contes populars que La Galera manté vius amb una edició més econòmica, sense cartoné, com 'El flautista d'Hamelín' i 'El gat amb botes', que conserven el mateix contingut, sota el segell de Petits Clàssics.
       També l'Editorial Cruïlla vetlla per la presència de clàssics populars en les seves col.leccions. Ho fa amb la sèrie Vull Llegir!, pensada per als més petits. Amb el suport de les làmines il.lustrades, unes adaptacions molt reduïdes fan entrar els primers lectors en els personatges i els moments més importants de la veu de la vora del foc. Per això hi trobem també una altra versió d''El gat amb botes' o 'La Ventafocs'.
       Si a la col.lecció de La Galera, l'adaptació permet explicar que un moliner, quan va morir, va deixar el poc que tenia als seus tres fills, el molí, l'ase i el gat —un gat més que savi, com tothom sap, capaç de posar-se botes i enredar un marquès per molt marquès que sigui—, la col.lecció encara més reduïda de Cruïlla, perquè és per a més petits, fa una mena de flaixos, amb apunts per als més grans amagats a la coberta, que recorden els moments més importants del conte en clau de sinopsi, en lletra majúscula i lletra manuscrita, per complir amb la intenció de començar a llegir.


[Suplement Cultura diari AVUI, 31 octubre 2002]

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.