Aquest blog recull l'hemeroteca de les crítiques de literatura infantil i juvenil publicades
en diversos mitjans per Andreu Sotorra des del 1989 fins a l'actualitat.
Per fer una cerca avançada per autor, editorial, títol, edat recomanada o temàtica,
utilitzeu l'aplicació personalitzada de la columna «Explora aquest blog»

El blog «La Saloquia» consta de dos apartats:

1) El que inclou les crítiques del 1989 al 2005, amb el contingut incorporat directament en el blog.
2) El que inclou les crítiques des del 2006 fins a l'actualitat amb el contingut dins el web de l'autor.
_____________________

20 d’agost del 2014

Un elefant poètic

Maria Dolors Pellicer. Versos diversos. Il.lustracions de Josep Ferrer. Col.lecció L'Elefant. Editorial Bromera. Alzira, 2003. A partir 10 anys.

       El catàleg de l'Editorial Bromera adreçat als infants i joves és no només considerable, a aquestes altures d'història de la casa, sinó divers i, en molts casos, decididament disposat a cobrir alguns dels buits que encara existeixen en un dels àmbits més complets de l'edició.
       Una mostra evident és el llibre de poemes de Maria Dolors Pellicer, 'Versos diversos', que continua la col.lecció Elefant, encetada fa més d'un any, amb la voluntat de donar entrada a autors de tots els àmbits lingüístics, tant de narrativa, com d'altres gèneres.
       L'autora de 'Versos diversos' acosta als més joves, amb aquest recull, un aplec de temes que són extrets de la quotidianitat i que ella capgira amb un esquitx poètic i una guspira d'ironia, amb referències a vegades a cançons populars, frases fetes o faules del pas del temps.
       Com que si els lectors de 'Versos diversos' volen llegir pessics de clàssics, ja els tenen a l'abast, el que fa l'autora d'aquest recull és donar-los l'oportunitat de familiaritzar-se amb la música interna amb uns poemes de text senzill, però rigorós, sense voler fer de cada poema una aventura ni pretendre fer xantatge al lector amb una clau de recepta.
       Bromera ha tingut un interès especial en els últims temps a alternar els diversos gèneres en les seves edicions, cosa que mostra una clara voluntat normalitzadora. Per això, en algunes de les seves col.leccions, trobem entre els últims números publicats, obres de teatre per a infants com 'Castigats!', de Juli Disla; i 'La ciutat dels gratacels', de Xaro Vidal (1952-1998)  i Josep A. Fluixà. Obres d'argument i estructura adaptable a petits intèrprets, que a més s'acompanyen amb orientacions i propostes per a la posada en escena.
       Pel que fa a narrativa per als joves, la col.lecció El Micalet Galàctic ha reunit últimament obres com 'La fada masovera', de Vicent Marçà; 'Silverius Flautus', d'Enric Lluch; 'Llegendes del Sol i de la Lluna', de Carles Cano; 'Les vacances de Saïda', d'Eva Peydró; 'Les malifetes de Maria Encarna', de Maria Torres; o 'Els acudits de Llorenç', de Llorenç Giménez. Un cop d'ull general a tots aquests llibres detecten una varietat de temes de ficció que no passen per alt les referències històriques. Des de personatges que s'entenen amb bruixes o que són sacs de malifetes, fins a personatges relacionats amb l'imperi de Roma, passant per contes fantàstics sobre pobles llegendaris com els tuaregs i els víkings, o la relació entre dos mons com el Sàhara i la terra ferma europea; o contes brevíssims que han estat explicats i que ara es recullen en llibre.
       En altres col.leccions per a lectors adolescents, Bromera ha tractat últimament novel.les de trama policíaca i d'intriga com 'La mort espera a Varsòvia', de Josep Millo, finalista del premi Bancaixa que va obtenir Gabriel Janer Manila amb 'Daniel i les bruixes salvatges', una descoberta de l'amor a través de les històries; o d'intriga vampiresca amb Scotland Yard inclosa com 'El mal', de Josep Franco; o detectivesca com 'Darrere d'una cortina....', de Vicent Pardo, també un anterior Premi Bancaixa.
       L'àmbit més històric, passat pel filtre de la ficció, per a lectors de totes les edats, queda reservat a la col.lecció 'Esguard' que ha presentat entre els seus últims títols una novel.la sobre la immigració europea als Estats Units del segle XIX, 'Pellroja, rostre pàl.lid', de Maria Jesús Bolta; una altra sobre les galeres pirates algerianes a 'El silenci del mariner', de Toni Oliver; o sobre la nova vida amb els indígenes americans a 'El manuscrit de mossén Gerra', de Josep Franco.


[Suplement Cultura diari AVUI, 29 maig 2003]

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.