Aquest blog recull l'hemeroteca de les crítiques de literatura infantil i juvenil publicades
en diversos mitjans per Andreu Sotorra des del 1989 fins a l'actualitat.
Per fer una cerca avançada per autor, editorial, títol, edat recomanada o temàtica,
utilitzeu l'aplicació personalitzada de la columna «Explora aquest blog»

El blog «La Saloquia» consta de dos apartats:

1) El que inclou les crítiques del 1989 al 2005, amb el contingut incorporat directament en el blog.
2) El que inclou les crítiques des del 2006 fins a l'actualitat amb el contingut dins el web de l'autor.
_____________________

17 d’agost del 2014

Dalí o el somni de la mosca

Toni Matas. Els jocs de Dalí (1). Dalí o el somni de la mosca (2). CD-Rom. Barcelona Multimèdia. Fundació Gala-Salvador Dalí. Barcelona, 2004. A partir 7 i 10 anys.

Toni Matas. Dalí per Dalí. DVD. 120 m. Barcelona Multimèdia. Fundació Gala- Salvador Dalí. Barcelona, 2004. A partir 14 anys.


       Fa deu anys que Toni Matas i els seus col.laboradors van crear el segell de Barcelona Multimèdia. I encara hi són. Si es recula en el temps, és fàcil adonar-se del seu paper pioner. Després dels Jocs Olímpics de BCN, recordem-ho, encara no es parlava d'Internet com a eina domèstica. I les possibilitats del CD-Rom eren molt lluny d'on han arribat. Ara ja es pot parlar d'una primera generació que recorda que, de petits, "han jugat" amb les propostes de BCN Multimèdia, de la mateixa manera que molts altres han recordat les primeres lectures que van fer amb segons quins títols de literatura per a infants.
       I en aquest desè aniversari, després d'haver popularitzat els seus jocs en CD-Rom, d'haver fet inesgotable la sèrie de personatges dels seus 'Otijocs', d'haver fet adaptacions de clàssics com 'Ulisses', 'Merlí, el camí del druida', 'La bella i la bèstia' o 'L'illa del tresor', 'La volta al món en 80 dies', 'Alícia al país de les meravelles' i d'haver passat per l'Any Gaudí, a BCN Multimèdia, li tocava ara fer sentir la campanada amb l'Any Dalí. I l'ha feta sentir per partida triple i repicó.
      La Fundació Gala-Dalí i BCN Multimèdia han obert un nou forat en l'àmbit dels jocs d'ordinador, amb un tractament lúdic, modern i rigorós en el tractament del contingut com ho podria ser el llibre. En certa manera, ho fan també prenent com a model, entre altres, el del govern francès i la seva aposta pels jocs d'ordinador per a la divulgació del patrimoni cultural entre els més joves, amb un catàleg que, en els últims anys, ha anat elaborant el Consell de Museus Nacionals de França. Per homenatjar l'obra d'un personatge controvertit i trencador com Dalí res millor, doncs, que fer-ho amb un material controvertit i trencador. Jugar per jugar, més que millor si, jugant, jugant, es juga educant i informant.
       Per tant, 'Dalí o el somni de la mosca'  enllaça amb l'afecció del pintor per les mosques i ara són elles les que prenen el protagonisme amb la creació del Museu de les Mosques, per col.leccionar-hi les obres del pintor. Els jugadors tenen la missió d'ajudar-les a aconseguir el seu proposit i, mentrestant, conèixer l'etapa de joventut de Dalí (1904-1928), el Surrealisme (1929-1939), el Classicisme (1940-1949) i el Misticisme (1950-1989), a més de tractar amb detall personatges i símbols de més de 400 obres i de passejar per l'interior de les cases de Dalí. Per descomptat, no hi ha joc sense risc. I aquí el risc del jugador consisteix en l'enfrontament a les llagostes, un terror en la vida de Dalí.
       Per facilitar l'aproximació al món de Dalí dels més petits, s'ha editat una adaptació de 'Dalí o el somni de la mosca', que sota el títol 'Els jocs de Dalí' permet un primer tast de la vida i l'obra del pintor, idoni per a usuaris de 7 a 9 anys. I per als usuaris en general, BCN Multimèdia ha incorporat el seu primer DVD, 'Dalí per Dalí', que fa també un seguiment de dues hores per l'univers dalinià, compta amb la banda sonora de Marc Dalmases i el doblatge de Toni Pujós i Carme Clavell. Ell imita en alguns passatges el deix del Dalí més teatral, tenint en compte de no arribar a la imitació perfecta, per allò que el mateix pintor va sentenciar: "El que imiten Dalí, moren!".


[Suplement Cultura diari AVUI, 29 gener 2004]

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.