Aquest blog recull l'hemeroteca de les crítiques de literatura infantil i juvenil publicades
en diversos mitjans per Andreu Sotorra des del 1989 fins a l'actualitat.
Per fer una cerca avançada per autor, editorial, títol, edat recomanada o temàtica,
utilitzeu l'aplicació personalitzada de la columna «Explora aquest blog»

El blog «La Saloquia» consta de dos apartats:

1) El que inclou les crítiques del 1989 al 2005, amb el contingut incorporat directament en el blog.
2) El que inclou les crítiques des del 2006 fins a l'actualitat amb el contingut dins el web de l'autor.
_____________________

21 d’agost del 2014

Merlí en videojoc i sense ajuts

Merlí, el camí del druida. Videojoc de Barcelona Multimèdia. Barcelona, 2002. A partir 10 anys.

      Al catàleg, si no extens sí que rigorós, que la productora Barcelona Multimèdia, ha creat en una línia d'aportar al suport digital i als videojocs els títols o personatges de la literatura clàssica com 'Alícia en terra de meravelles' o 'La volta al món en vuitanta dies', s'hi afegeix ara el videojoc 'Merlí, el camí del druida', un títol que arriba en el millor moment, si tenim en compte el boom de la literatura fantàstica, la màgia i la bruixeria.
      En aquest videojoc, Merlí viu amagat de tothom en una cova solitària. S'ha fet esclau del seu propi passat i el sotgen els fantasmes de les batalles que va provocar i les conspiracions, els conjurs i les profecies que van envoltar la seva vida... tot sigui dit de passada, vida fantàstica. Es tracta que l'usuari del videojoc ajudi Merlí a fer reviure el passat, que és com la sang que l'alimenta, i li faci canviar el rumb. Però per a això, cal que el jugador es faci còmplice de Merlí i s'apropiï a poc a poc dels coneixements seculars i dels poders que permeten convertir-te en un druida poderós.
      Amb 'Merlí, el camí del druida', Barcelona Multimèdia obre una nova línia editorial dins el camp del videojoc en català. L'obra se centra en la figura de Merlí, el  mag  llegendari de la cort dels cavallers de la taula rodona i recrea el món de les llegendes artúriques amb les fonts literàries de la figura de Merlí.
      La sinopsi situarà l'interessat: apartat del món, Merlí viu sol al bosc, confós entre les bèsties i abandonat a la seva follia. L’aventura comença, doncs, quan Merlí encara és jove. Si vol vèncer el mal, haurà d’acumular els dons i la saviesa que el convertiran en un dels druides més poderosos del seu temps. Un viatge enigmàtic el portarà a altres mons paral·lels, on la poesia, l’endevinació i la màgia seran els principals protagonistes.
      La producció de Merlí és una coproducció entre Barcelona Multimedia i Zenit Media, que amb un equip de guionistes, il·lustradors, animadors i programadors ha desenvolupat en els darrers tres anys la tecnologia necessària per poder crear un producte com aquest.
      Per crear l’aventura gràfica de Merlí, s’ha creat un motor gràfic específic que els tècnics anomenen ADN software, un sistema, diuen, de navegació dinàmica de 360 graus horitzontals i verticals que permet navegar entre imatges panoràmiques i interactuar amb objectes 3D.
      Per a la creació del joc s’ha dut a terme una important recerca de documentació gràfica per visualitzar tant els territoris de Merlí com els mons fantàstics que podrà visitar l’usuari, que s’han creat a partir de la documentació existent de les llegendes del famós mag.
      Potser alguns dels sortilegis de Merlí servirien per tornar al seu lloc allò que un bon dia es va establir des de l'organisme institucional corresponent: que el videojoc o el CD-Rom en català també era, com el disc, el llibre, la pel.lícula o altres formes de comunicació audiovisual, digne d'ajut, ja sigui de Política Lingüística o de qualsevol dels calaixons de la factoria de les Indústries Culturals.

      La normativa, que havia permès sentir-se més útil a qui s'hi dediqués, en un mercat prou difícil, ha estat aquest any eliminada, diuen, per falta de pressupost, i el videojoc en català torna a ser un dels únics productes que no té dret a cap mena d'ajut. Hi ha, doncs, una altra oportunitat per a qui vulgui apuntar-se al carro: ¿Qui s'anima a donar el primer cop de vareta màgica?

[Suplement Cultura diari AVUI, 13 febrer 2003]

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.