Aquest blog recull l'hemeroteca de les crítiques de literatura infantil i juvenil publicades
en diversos mitjans per Andreu Sotorra des del 1989 fins a l'actualitat.
Per fer una cerca avançada per autor, editorial, títol, edat recomanada o temàtica,
utilitzeu l'aplicació personalitzada de la columna «Explora aquest blog»

El blog «La Saloquia» consta de dos apartats:

1) El que inclou les crítiques del 1989 al 2005, amb el contingut incorporat directament en el blog.
2) El que inclou les crítiques des del 2006 fins a l'actualitat amb el contingut dins el web de l'autor.
_____________________

17 d’agost del 2014

Un món feliç i nou, però rebel

Emili Teixidor. En Ring 1-2-3 i el món nou. Il.lustracions de Philip Stanton. Edicions Destino. Barcelona, 2003. A partir 7 anys.

Asha Miró. Els quatre viatgers. Il.lustracions de Patricia Geis. Edicions La Magrana - RBA. Barcelona, 2003. A partir 7 anys.


      Algunes vegades obrim els àlbums il.lustrats amb la predisposició que hi trobarem un argument ingenu i unes il.lustracions que acoloriran el contingut i prou. I no sempre és així. Com passa en aquestes dues publicacions, una de les quals, la que signen Emili Teixidor i Philip Stanton, correspon al Premi Apel.les Mestres de Literatura Infantil Il.lustrada. L'altre, és una continuïtat del fenomen sociològic Asha Miró, que posa un esgraó més en la normalització de l'adopció.
      'En Ring 1-2-3 i el món nou' és, dels dos àlbums, el més rebel. Emili Teixidor --veterà autor que acaba de fer 70 anys-- crea un personatge que ja quan neix no veu de bon ull el món que li ha tocat. ¿Com pot viure en un món tan vell un que és tan nou?, es pregunta el nou habitant del planeta. La rebel.lia del personatge comença per no acceptar el nom que li han posat. Vol un nom nou que faci soroll, que es faci escoltar, i per això tria Ring.
      A partir d'aquí, la dèria de Ring és capgirar el món, a vegades amb propostes de caràcter ecologista que, en els contes, sempre és possible. Altres vegades, amb propostes somniadores que, també en els contes, gairebé sempre són possibles.
      Però sobretot la rebel.lia de Ring es transforma en imaginació, perquè la rebel.lió sense imaginació està abocada al fracàs. I algunes de les propostes de Ring, pel seu to entre descarat i divertit, val la pena fer-les notar. Com per exemple portar les coses velles i gastades a un planeta llunyà que faci de museu, un museu on aquells que no vulguin canviar de temps i no vulguin coses noves estaran destinats a fer de guies. O, per exemple, que cal canviar les festes com la de Sant Joan, restaurant i no pas cremant els mobles vells i, en canvi, llençant al foc bombes, pistoles, escopetes i punyals i, posats a cremar, cremant també les ganes de fer mal.
      I Ring, que no té aturador, té encara més propostes d'enginy, com inventar jocs nous com aquests: jugar a futbol amb deu pilotes perquè tothom pugui tocar-la i fer més gols; fer jocs de mans amb els peus; jugar a cartes amb el correu i endevinar qui t'ha escrit i quin dia t'arribarà la carta.
      I com si es presentés a un nou govern d'un país vell, Ring demana també que els vestits canviïn i que les butxaques siguin transparents perquè tothom pugui veure què s'hi porta. Emili Teixidor s'inventa aquest món nou que en les il.lustracions de Philip Stanton es reflecteix dinàmic, alegre de colors, canviant i il.lusionat on la imatge del protagonista, Ring, pren un relleu especial en algunes de les làmines.
      Per la seva banda, a 'Els quatre viatgers', d'Asha Miró, l'autora vol fer conèixer als lectors més petits la importància que els infants orfes trobin una família que els aculli. Des de l'experiència personal que no defalleix a divulgar, l'autora de 'La filla del Ganges', que va passar els primers set anys en un orfenat de l'Índia, somnia també un món feliç on, sense la rebel.lia de trencar el conformisme, difícilment donarà sortida als que en pateixen les pitjors conseqüències.

      En un rapidíssim viatge imaginari per Etiòpia, la Xina, Rússia i l'Índia, quatre personatges orfes acaben trobant-se en una mateixa escola d'una ciutat vora el mar. Les il.lustracions de Patricia Geis tenen un to plàcid en cadascuna de les làmines, dominat pel to ocre i verd, amb retrats de personatges que reflecteixen la diversitat que pregona l'àlbum.

[Suplement Cultura diari AVUI, 15 gener 2004]

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.