Aquest blog recull l'hemeroteca de les crítiques de literatura infantil i juvenil publicades
en diversos mitjans per Andreu Sotorra des del 1989 fins a l'actualitat.
Per fer una cerca avançada per autor, editorial, títol, edat recomanada o temàtica,
utilitzeu l'aplicació personalitzada de la columna «Explora aquest blog»

El blog «La Saloquia» consta de dos apartats:

1) El que inclou les crítiques del 1989 al 2005, amb el contingut incorporat directament en el blog.
2) El que inclou les crítiques des del 2006 fins a l'actualitat amb el contingut dins el web de l'autor.
_____________________

17 d’agost del 2014

Faules d'avui i cançons populars

Antoni Dalmases. Les cuques ballaruques. Il.lustracions de Sesé. Col.lecció El Vaixell de Vapor. Editorial Cruïlla. Barcelona, 2003. A partir 6 anys.

Josep Carner, Narcís Comadira, Miquel Desclot, Salvador Espriu, Joan Maragall i Josep M. de Sagarra. Il.lustracions de Joma, Narcís Comadira, Lluís Farré, Arnal Ballester, Perico Pastor i Victòria Tubau. Col.lecció Vull Llegir Poesia. Editorial Cruïlla. Barcelona, 2003. A partir 6 anys.

Teresa Llobet. Musicàlia. Il.lustracions de Mercè Canals. Ball de Cançons. Publicacions Abadia Montserrat. Barcelona, 2003. A partir 6 anys.


      L'escriptor Antoni Dalmases (Sabadell, 1953) ha publicat per als primers lectors, dins de la sèrie Blanca d'El Vaixell de Vapor, un relat de fantasia que trepitja la prosa poètica, o que vol ser un poema narratiu en clau de faula. Edició dominada per les il.lustracions en colors, el text de Dalmases és breu i configura un petit conte de fantasia que, si es llegeix d'una tirada, manté un ritme musical fonètic que només es trenca un parell de vegades, a les pàgines 24 i 34, on no hi manera que rimin "avui" amb "matí" i "avui" amb "aquí". Llicència, doncs, de l'autor que, de fet, no es compromet a dir que ha escrit un poema, malgrat que l'estructura no se n'amaga.

      Dalmases parla dels escàndols nocturns que no deixen dormir el veïnat. Adaptat, és clar, al món animal, en un idíl.lic Bosc del Torrent, on conviu un autèntic zoològic de petites i no tan petites bestioles, i també unes cuques (les ballaruques del títol) que no tenen altra feina que fer sarau de nit, quan els altres dormen. Faula amb moralitat. Aplicable a pobles i ciutats, barris i places que són cau de raons cada estiu. És clar que, en qüestions de civisme, és més fàcil posar d'acord la fauna bestial que no pas la fauna humana.
      De segur que Antoni Dalmases ha posat aquesta breu peça poètica amb relat de fons al servei de la idea que educar és millor que reprimir. L'il.lustrador Sesé ha fet unes làmines amb elements espargits de fauna i vegetació, que impregnen de dinamisme el llibre, i dóna emfasi en algun moment a algun dels animals personificats, per reforçar el seu discurs, en els estira-i-arronses previs a l'acord de bona harmonia.
      El que no amaga que vol ser un camí d'entrada senzill i primerenc a la poesia és la col.lecció Vull Llegir Poesia, també de Cruïlla, que ha preparat uns àlbums per començar a llegir poesia i exercitar la memòria a través d'alguns poemes d'autors clàssics i contemporanis. Per aconseguir el seu objectiu, la col.lecció s'ha il.lustrat amb làmines que volen mantenir, a través de la imatge, el reforç del text.

      Els poemes triats són curts o fragments, que es presenten al final de l'àlbum sencers, però que el lector anirà aprenent vers a vers, seccionat, en cadascuna de les làmines que acompanya. S'hi troben versos de sempre com "Sant Jordi du una rosa mig desclosa / pintada de vermell i de neguit" (Sagarra) o "El cel ben serè  / torna el mar més blau / d'un blau que enamora / al migdia clar" (Maragall) o de nous com "El sol es pon darrere les muntanyes / i pinta de taronja els arbres verds" (Comadira) o "Els dilluns, càpsules de llegums / els dimarts xarops de cards" (Desclot), o de desconeguts per als més petits, malgrat que són d'un autor clàssic: "Barques de paper / varava en la llarga / quietud del vent. / L'or assedegat / d'abelles i tarda / beu l'aigua del mar. / Quan se'n vagi a fons / miraré la barca / del soldat de plom." (Espriu).
      I una manera d'exercitar també la memòria a través de la lírica és recórrer a la música. Teresa Llobet ha publicat a l'Abadia de Montserrat, un enfilall de contes musicals per a infants, 'Musicàlia', que recull les lletres i les partitures de 48 cançons, la majoria populars, i unes orientacions per explicar els contes que amaguen cadascuna, amb l'ajut sonor de diversos instruments musicals. El recull ha comptat amb la col.laboració de diferents centres, el CEIP Serraparera, de Cerdanyola del Vallès; el CEIP La Sardana, de Ciutat Badia; i els CEIP Ramiro de Maeztu i Mas Casanoves, de Barcelona. Un material per a fomentar l'expressió corporal i plàstica, el llenguatge musical i el teatral, amb multitud de recursos que els professionals d'aquestes matèries agrairan, i els seus alumnes també.


[Suplement Cultura diari AVUI, 16 octubre 2003]

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.