Aquest blog recull l'hemeroteca de les crítiques de literatura infantil i juvenil publicades
en diversos mitjans per Andreu Sotorra des del 1989 fins a l'actualitat.
Per fer una cerca avançada per autor, editorial, títol, edat recomanada o temàtica,
utilitzeu l'aplicació personalitzada de la columna «Explora aquest blog»

El blog «La Saloquia» consta de dos apartats:

1) El que inclou les crítiques del 1989 al 2005, amb el contingut incorporat directament en el blog.
2) El que inclou les crítiques des del 2006 fins a l'actualitat amb el contingut dins el web de l'autor.
_____________________

21 d’agost del 2014

El somni fet audiovisual

Patricia Lee Gauch. La Tània entre bambolines. Il.lustracions de Satomi Ichikawa. Adaptació de Josep Ferrer Travé. Edicions Serres. Barcelona, 2003. A partir 6 anys.

Asha Miró. La filla del Ganges.  Col.lecció Orígens. Edicions La Magrana. Barcelona, 2003. A partir 12 anys.


      Qui més qui menys, a aquestes alçades, ja ha sentit a parlar de la història d'Asha. Ho dic així, Asha, perquè aviat el seu cognom adoptiu, Miró, no es farà servir. D'aquesta història, que ha viscut latent entre nosaltres des de fa més de vint-i-cinc anys i que ara la seva protagonista ha decidit fer pública, se n'està preparant una sèrie de dibuixos animats. Per això el personatge d'Asha aviat serà familiar entre els més petits perquè es convertirà en una nena com ells amb una història singular.
      La sèrie, en mans de Cromosoma, segell de Les Tres Bessones, té de fons ensenyar els avantatges de viure en una societat intercultural. La sèrie s'acompanyarà de contes il.lustrats, de CD's interactius i altres productes propis de produccions similars. A més, en una iniciativa força inèdita, s'ha convocat un concurs d'il.lustració, coincidint amb l'Any del Disseny, per escollir el o la dibuixant que ha de donar vida al personatge d'Asha. Aquest projecte es presentarà el setembre al Forum Cartoon de Varesse (Itàlia).
      La història d'Asha és la que ella mateixa ha donat a conèixer amb el llibre 'La filla del Ganges', un llibre inclassificable perquè no arriba ser una gruixuda autobiografia, ni és tampoc una novel.la, ni és un assaig. És simplement el relat, l'experiència, les vivències d'una nena índia que és adoptada per un pares catalans i que, ja adulta, vol conèixer els seus orígens i entendre perquè es reconeix tan arrelada al lloc adoptiu si no hi ha nascut. A hores d'ara, ella, Asha Miró, ja ho sap, però no és sobrer dir que, precisament perquè no ha volgut oblidar mai d'on ve, se sent ara tan arrelada al lloc on s'ha fet gran.
      Aquest és un dels llibres que aconsegueix ser un dels pocs regals que fa que un relat, aparentment simple, es converteixi justament en literatura de debò, perquè emociona profundament qui el llegeix. Ningú no s'escaparà de reviure, doncs, amb Asha els seus moments dels quals té memòria a l'orfenat de l'Índia, on va estar fins als set anys. I ningú no s'escaparà d'emocionar-se amb ella quan aconsegueix "uns pares", quan el somni se li fa realitat amb el nom de "Barcelona", quan, ja gran, retroba les olors, els colors, el paisatge, la gent de l'Índia on va néixer. Per això, aquest és un llibre d'aquells que, fugint de classificacions editorials, té molts punts d'atracció també per a lectors adolescents. Potser perquè, en el fons, molts lectors joves hi descobriran que ells són també una mica Asha.
      I com que Asha Miró és, sobretot, una amant de la música, va bé lligar aquest comentari amb l'aparició d'un àlbum il.lustrat, 'La Tània entre bambolines', que és una adaptació de la història en la qual es basa el ballet 'Coppélia', d'E.T.A. Hoffmann. En aquest àlbum, la Tània, un personatge d'altres àlbums relacionats amb la dansa, que somia ser ballarina, viu el seu petit somni darrere els bastidors del teatre on ha anat a veure la representació de 'Coppélia'. L'àlbum, editat aquí per Serres, és un treball conjunt de l'autora de Nova York, Patricia Lee Gauch, i de la dibuixant japonesa resident a París, Satomi Ichikawa. Les il.lustracions es basen en personatges realistes, expressius, amb profusió detallista i que tenen les millors làmines quan mostren el que hi ha entre bambalines, no només amb vestits de 'Coppélia' sinó d'altres personatges com 'La bella dorment', 'La Ventafocs', el 'Trencanous' o el mateix doctor de Coppélia, aquell personatge d'E.T.A. Hoffman capaç de dotar de vida, amb una poció màgica, la nina del seu obrador de joguines.


[Suplement Cultura diari AVUI, 13 març 2003]

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.