Aquest blog recull l'hemeroteca de les crítiques de literatura infantil i juvenil publicades
en diversos mitjans per Andreu Sotorra des del 1989 fins a l'actualitat.
Per fer una cerca avançada per autor, editorial, títol, edat recomanada o temàtica,
utilitzeu l'aplicació personalitzada de la columna «Explora aquest blog»

El blog «La Saloquia» consta de dos apartats:

1) El que inclou les crítiques del 1989 al 2005, amb el contingut incorporat directament en el blog.
2) El que inclou les crítiques des del 2006 fins a l'actualitat amb el contingut dins el web de l'autor.
_____________________

20 d’agost del 2014

Quinze anys i pròxima parada

Gabriela Rubio. Estrany, jo? Traducció de Jeroni Rubio. Il.lustracions de l'autora. Col.lecció Pròxima Parada. Grup Promotor - Alfaguara. Barcelona, 2003. A partir 5 anys.

Joachim Friedrich. El meu millor amic i els extraterrestres. Traducció de Mònica Estruch. Il.lustracions d'Heribert Schulmeyer. Col.lecció Pròxima Parada. Grup Promotor - Alfaguara. Barcelona, 2003. A partir 6 anys.

Anna Manso. La Rita fredolica. Il.lustracions de Núria Marquès. Col.lecció Pròxima Parada. Grup Promotor - Alfaguara. Barcelona, 2003. A partir 8 anys.

Dolors Garcia Cornellà. Els pingüins del 44. Il.lustracions de Cristina Losantos. Col.lecció Pròxima Parada. Grup Promotor - Alfaguara. Barcelona, 2003. A partir 10 anys.


       Michael Ende amb 'La història interminable' va obrir fa quinze anys la línia de literatura per a infants i joves en català d'Alfaguara amb el segell de Grup Promotor. L'aniversari no ha passat per alt dels responsables actuals de l'editorial i ho han fet notar canviant el disseny de les sis sèries infantils del seu catàleg i donant-los un nom conjunt de col.lecció: Pròxima Parada, presentada fa uns dies al Mirador del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona. Aquests són quatre d'alguns dels primers títols de la nova col.lecció, que s'anirà completant tant amb reedicions del catàleg anterior com amb noves incorporacions.
       La nova línia reforça la personalitat del disseny de les cobertes i fa dels llibres infantils una presentació més estandaritzada amb els llibres d'edició general. La il.lustració de portada agafa més relleu perquè és més neta i deixa d'estar trepitjada, com passava abans, per "etiquetes" que contenien el títol i l'autor. Una icona d'ombra retallada identifica al marge superior esquerra de la coberta, la sèrie de la col.lecció i l'edat a la qual s'adreça: un petit dinousaure per als primers lectors, una petita bruixa per als lectors a partir de sis anys, un lector i un animal domèstic per als lectors a partir de vuit anys, un extraterrestre per als lectors a partir de deu anys, i una adolescent per als lectors a partir de dotze anys.
        En aquest primer lot de novetats, el llibre 'Estrany, jo?', de la il.lustradora Gabriela Rubio, en cartoné, tracta sobre els valors de la diferència i la diversitat amb dos personatges fantàstics: un monstre i un marcià que acabaran coneixent-se i agafant-se confiança.
       Aparentment, no s'allunya gaire de l'àmbit d'altres mons la traducció del relat 'El meu millor amic i els extraterrestres', de l'autor alemany Joachim Friedrich, que té obra traduïda a més de quaranta llengües i que en aquest llibre fa viure a dos bons amics, a través d'un conte que l'àvia regala a un d'ells, una aventura de pretesos extraterrestres que de fet són gallines.
       La guionista de televisió, Anna Manso, parla a 'La Rita fredolica' de la ciutat més freda del món on els óssos han d'anar amb abric, hi neva tres-cents dies a l'any i l'estiu només dura una setmana. I ho fa a través d'una protagonista que acabarà tenint poders màgics per aconseguir que amb una simple vareta màgica, ella i el seu avi capgirin el món de cap per avall.
       I si abans enllaçàvem amb extraterrestes ara enllacem amb el fred perquè el llibre de Dolors Garcia Cornellà, 'Els pingüins del 44', també sembla que aparentment hi porti. La realitat, però, és que els diversos capítols del llibre tenen referències cinematogràfiques tan evidents com aquestes: 'La Costa de los Mosquitos', 'Terminator', 'Titànic', 'ET, l'extraterrestre', 'Jumanji', 'Allibereu Willy', 'Gremlins', 'Parc Juràssic', Braveheart' i un revelador 'The end'. A la Pròxima Parada, segons els propòsits de la nova col.lecció de Grup Promotor, més.

 
[Suplement Cultura diari AVUI, 17 abril 2003]

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.