Aquest blog recull l'hemeroteca de les crítiques de literatura infantil i juvenil publicades
en diversos mitjans per Andreu Sotorra des del 1989 fins a l'actualitat.
Per fer una cerca avançada per autor, editorial, títol, edat recomanada o temàtica,
utilitzeu l'aplicació personalitzada de la columna «Explora aquest blog»

El blog «La Saloquia» consta de dos apartats:

1) El que inclou les crítiques del 1989 al 2005, amb el contingut incorporat directament en el blog.
2) El que inclou les crítiques des del 2006 fins a l'actualitat amb el contingut dins el web de l'autor.
_____________________

17 d’agost del 2014

La màgia del realisme

Carlos Cañeque. El petit Borges imagina el Quixot. Il.lustracions de Ramon Moscardó. Editorial Sirpus. Barcelona, 2003. A partir 7 anys.

Jordina Biosca. Un sac ple d'estrelles. Il.lustracions de Jacob Taurà. Col.lecció Llibres del Sol i de la Lluna. Publicacions Abadia Montserrat. Barcelona, 2003. A partir 7 anys.

Montse Ginesta. Paperines, papallones... Il.lustracions de l'autora. Editorial Cruïlla. Barcelona, 2004. A partir 5 anys.


       En una de les làmines de l'àlbum 'El petit Borges imagina el Quixot', el pintor Ramon Moscardó que n'ha fet la representació plàstica —tot l'àlbum és una pintura, de fet, on no hi ha ni un punt de tela en blanc— s'hi caricaturitza dalt d'una barca juntament amb l'autor del text, Carlos Cañeque, remant damunt d'un mar de sorra.
       En una altra làmina, Cervantes diu a un Borges infant: "Algunes persones poden tenir milers de somnis dintre d'altres somnis. Tu tens aquesta capacitat, n'hi ha que diuen que jo també vaig tenir-la. Abans de despertar-te a la realitat, hauràs de retornar als somnis anteriors, als que ja no recordes."
       Aquesta barreja d'arts plàstiques i literatura neix de la idea d'explicar als lectors primerencs alguns dels moments més destacats de clàssics com l'Odissea, la Ilíada, la Divina Comèdia, l'Eneida o la Bíblia. I ho fa a través d'un personatge que representa Jorge Luis Borges infant, —un lector primerenc del Quixot— un petit lector obsessionat per la literatura, que ha creat Carlos Cañeque, convençut que pot ser un bon conductor pels camins dels clàssics.
       Text i pintures formen un tot difícil de destriar. És una d'aquelles obres a quatre mans on Ramon Moscardó ofereix la possibilitat de revisitar els trets essencials de la seva pintura a través de la il.lustració d'una història breu, centrada en alguns dels passatges més coneguts del Quixot, on la màgia del contingut del text de fons fomenta fins i tot el realisme de la presència irònica dels dos autors immersos en el mateix conte.
       També entra en el món de la màgia l'àlbum guanyador del premi Mercè Llimona 2003, 'Un sac ple d'estrelles, de Jordina Biosca. Es tracta d'un conte basat en la pluja d'estels que algunes nits d'estiu es pot veure en nits clares. Com que el premi demana que l'ambientació se situï a Vilanova, on es convoca, en aquest cas, el personatge fantàstic, el Capità Salvatge, apareix prop de la platja per portar el carregament d'estels necessari que un vilanoví regenera per tradició familiar des de temps ancestrals. Màgia o energia alternativa, el conte forma també part dels relats aptes per ajudar a somniar.
       I encara més somnis i més màgia en el llibre de Montse Ginesta, 'Paperines, papallones', per a primeríssim lectors —sèrie Blanca del Vaixell de Vapor— on un personatge a qui li creixen les orelles té l'oportunitat de fer un viatge ple de fantasia en una mena d'illa de les meravelles on no hi ha cap problema per convertir orelles en papallones. Montse Ginesta hi destil.la un humor refinat tant en el brevíssim text com en les il.lustracions.


[Suplement Cultura diari AVUI, 8 abril 2004]

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.