Aquest blog recull l'hemeroteca de les crítiques de literatura infantil i juvenil publicades
en diversos mitjans per Andreu Sotorra des del 1989 fins a l'actualitat.
Per fer una cerca avançada per autor, editorial, títol, edat recomanada o temàtica,
utilitzeu l'aplicació personalitzada de la columna «Explora aquest blog»

El blog «La Saloquia» consta de dos apartats:

1) El que inclou les crítiques del 1989 al 2005, amb el contingut incorporat directament en el blog.
2) El que inclou les crítiques des del 2006 fins a l'actualitat amb el contingut dins el web de l'autor.
_____________________

22 de desembre del 2014

Realitats de la societat actual

Niccolò Ammaniti. Jo no tinc por. Traducció de Nèlida Falcó. Col·lecció Narrativa. Editorial Empúries. Barcelona, 2002. A partir 14 anys.

Dave Pelzer. Si això és un nen. Traducció de Rosa M. Calonge. Col·lecció Narrativa. Editorial Empúries. Barcelona, 2002. A partir 14 anys.


Nicholson Baker. La història interminable de la Nory. Trd. de Lluïsa Moreno. Col·l. Narrativa. Editorial Empúries. BCN, 2002. A partir 14 anys.


      Hi ha una novel·la de l'escriptor Loup Durand, 'Daddy', que va ser publicada en català el 1992, per l'editorial Columna, i que està ambientada al 1942, quan el protagonista del relat compleix 11 anys. És aquell dia que descobreix que els nazis localitzen on s'amagava, en una població petita del sud de França. El petit protagonista és perseguit, però sap sortir-se'n amb perspicàcia, amb sang freda i, si cal, arriscant la vida. La novel·la és una crònica de la Segona Guerra Mundial vista des de l'òptica de l'adolescent i és també la història d'una persecució impecable sobre els més febles.
      Quan en vaig parlar aquí, em va semblar que era un títol adient per ser promogut entre lectors adolescents. I no només perquè ja entrava en català avalat per l'èxit mundial, sinó per la seva temàtica i el seu tractament. Al llarg d'aquests últims anys, hi ha hagut altres novel·les que reuneixen aquestes característiques. Però l'excessiva marca comercial de "llibres per a joves" els deixa aparcats i, en la majoria de casos, no traspassen la frontera de la curiositat i la descoberta. Els últims mesos han aparegut tres títols, publicats a la sèrie Narrativa d'Empúries, que s'afegeixen a la llista inexistent de "lectures per a joves sense etiqueta".
      De les tres, la que té tots els trumfos per ser llegida per adolescents, si se'ls donés a conèixer, és 'Jo no tinc por', del jove escriptor, Niccolò Ammaniti (Roma, 1966). I és la que m'ha recordat 'Daddy', de Loup Durand. Es tracta d'una aventura d'estiu que reuneix tots els ingredients de la novel·la d'aventures clàssica, però adaptada a l'últim quart de segle.
      El segrest d'un infant del nord per un grup mal organitzat del sud ("el sud és pobre", diu la novel·la) és el motiu central del relat. I la descoberta, des dels ulls de l'infant protagonista, des de la placidesa de la vida casolana, d'un ambient de segrestadors en plena família, fa entrar en joc la intriga, el xantatge, les relacions de poder i trenca la ingenuïtat, sense oblidar els elements propis de la nostàlgia: olors, paisatge, i cançons populars.
      Sobre la segona novel·la, 'Si això és un nen', el seu caràcter literari és més discret. El seu autor, Dave Pelzer, relata una experiència viscuda de maltractaments i el relat és més una descripció dels pitjors anys de l'autor en mans de la seva família, californiana i de classe benestant, que no pas una recreació novel·lada. Tot i així, l'interès del tema en mans de lectors adolescents és indubtable. No diré que sigui un llibre d'autoajuda, però sí d'impulsar l'autoreflexió. Els maltractaments als infants són una altra de les realitats de la societat actual. Mentre llegia aquest llibre, una notícia deia que una nena de 8 anys es va presentar en una caserna de la policia municipal per denunciar els seus pares. L'autor de 'Si això és un nen' explica la seva infància vint-i-cinc anys després, convençut que d'aquesta manera ajudarà altres víctimes a sobreviure amb enginy com va fer ell.
      Finalment, el tercer llibre, del nord-americà Nicholson Baker, fa senzillament el que aquí entenem per "novel·la juvenil". La protagonista és una nena de 9 anys nord-americana, com el seu autor, que passa una temporada a Anglaterra. El llibre té un joc lingüístic que segurament ha donat força maldecaps a la traductora, però que és un dels ingredients que el fa interessant. Estructurada en 56 capítols molt breus, és un llibre realista carregat de fantasia en la imaginació de la protagonista. Només una advertencia: cap de les tres és una novel·la "educativa". Les tres són literatura.


[Suplement Cultura diari AVUI, 11 juliol 2002]


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.