Aquest blog recull l'hemeroteca de les crítiques de literatura infantil i juvenil publicades
en diversos mitjans per Andreu Sotorra des del 1989 fins a l'actualitat.
Per fer una cerca avançada per autor, editorial, títol, edat recomanada o temàtica,
utilitzeu l'aplicació personalitzada de la columna «Explora aquest blog»

El blog «La Saloquia» consta de dos apartats:

1) El que inclou les crítiques del 1989 al 2005, amb el contingut incorporat directament en el blog.
2) El que inclou les crítiques des del 2006 fins a l'actualitat amb el contingut dins el web de l'autor.
_____________________

24 de desembre del 2014

Noves tecnologies en el món infantil

Carme Solé Vendrell, Miquel Martí i Pol, Salvador Espriu, Pere Calders, José Agustín Goytisolo, Mercè Rodoreda, Maria Aurèlia Capmany, entre altres. La lluna d'en Joan. Il·lustracions de Carme Solé Vendrell. Música de Jaume Escala. K-Industria Cultural. Doble CD. Barcelona, 2000. A partir 5 anys.

Daniel Basomba. Els secrets del mussol. Text, música i il·lustracions del mateix autor. Llibre i CD. Tàndem Edicions. València, 2000. A partir 5 anys.

Cristina Làstrego i Francesco Testa. Explora lletres, nombres, formes, colors, sons. Col·lecció Calidoscopi. CD-Rom. Barcelona Multimèdia, 2000. Amenaça submarina. Col·lecció Otijocs. Barcelona Multimèdia, 2000. El viatge fabulós de l'oncle Albert. Barcelona Multimèdia, 2000. A partir 5 anys.


       Mentre internet provoca maldecaps a les distribuïdores de segons quins productes culturals, els creadors se les empesquen per fer rendibles la majoria de suports editorials que la tècnica els ha posat a l'abast: el CD-Rom, el CD, la combinació dels dos plegats o l'alternança amb el suport llibre com a acompanyant són alguns dels utilitzats en aquestes propostes més recents. Però fa l'efecte que cap d'aquests suports no es consolida plenament sinó que fa tímides temptatives per convèncer un consumidor que no ha estat encara educat per esbrinar què hi ha darrera  de les propostes que presenten.
       Una de les iniciatives d'aquesta mena és la que ha fet la il·lustradora Carme Solé Vendrell amb l'escriptor i cantant Jaume Escala. Es tracta d'un doble CD amb fragments de textos d'autors (també n'hi ha un que té l'autoria de la mateixa Carme Solé) que reuneix autors i intèrprets de primera fila. El projecte té un element afegit: la tria personal de Carme Solé i la seva interpretació en imatges per mitjà de les il·lustracions en el llibret que acompanya el doble CD, que transformen el producte en un llibre il·lustrat, aprofitant el suport del disc compacte. Rosa Maria Sardà, Pep Guardiola, Maria del Mar Bonet, Marisa Paredes, Juan Echanove, Gerard Quintana, Lluís Pasqual, Anna Lizaran, Carme Conesa, Carles Flavià, Joan Pahissa, Tilda Espluga (filla de Carme Solé i actriu gairebé debutant) i Monti interpreten Martí i Pol, Espriu, Rodoreda, José Agustín Goytisolo, Pere Calders, Maria Aurèlia Capmany... Llibre sonor amb cobertes i veu de categoria cuixé.
       La proposta de Daniel Basomba és similar, amb totes les distàncies que calgui, esclar. En aquest cas, l'autor escriu, musica i il·lustra el conte 'Els secrets del mussol', elaborat amb un recull de petits poemes. El mussol, protagonista absolut del recull, és l'excusa per passar pels estadis ambientals que acompanyen la seva vida: les obres, la pluja, el fred, el firmament, la cacera, el son, els últims minuts abans de la sortida del sol... El llibre, en cartoné, i el CD combinen la descoberta del lector amb la veu del contacontes.
      Per la seva part, Barcelona Multimèdia ha destinat la producció més recent a jocs, complements dels seus anteriors CD-Roms i exercicis per a l'enginy que presenta com una alternativa intel·ligent al videojoc. Dos CD's amb escenaris creats amb blocs de fusta, entre els quals els personatges, inspirats en el món de les joguines de fusta, prenen vida com per art d'encantament i representen una manera innovadora de desenvolupar els contes tradicionals amb les possibilitats de la tecnologia digital. Un àlbum d'aventures en suport CD, amb el qual es pot ser protagonista d'un viatge molt entretingut, obliga a posar en pràctica una gran quantitat de recursos digitals, com per exemple el laboratori, el magnetoscopi i diverses eines i pistes escampades per un generós recorregut interdisciplinari. I un CD amb jocs que desenvolupen la memòria, l'orientació, la deducció, l'orientació, la deducció, amb temes lingüístics i musicals trasporten als CD-Rom de les anteriors aventures de 'Noemí i el pilot'.


[Suplement Cultura diari AVUI, 4 gener 2001]

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.