Aquest blog recull l'hemeroteca de les crítiques de literatura infantil i juvenil publicades
en diversos mitjans per Andreu Sotorra des del 1989 fins a l'actualitat.
Per fer una cerca avançada per autor, editorial, títol, edat recomanada o temàtica,
utilitzeu l'aplicació personalitzada de la columna «Explora aquest blog»

El blog «La Saloquia» consta de dos apartats:

1) El que inclou les crítiques del 1989 al 2005, amb el contingut incorporat directament en el blog.
2) El que inclou les crítiques des del 2006 fins a l'actualitat amb el contingut dins el web de l'autor.
_____________________

22 de desembre del 2014

Faula sobre l'opressió

Ariel Dorfman. La rebel·lió dels conills màgics. Traducció de David Camarós. Il·lustracions d'Anke Faust. Col·lecció Sense Límits. Editorial Empúries. Barcelona, 2002. A partir 7 anys.

      Fins ara, el segell de les edicions d'Empúries, pel que fa a publicacions per a joves, tenia una marca inqüestionable: L'Odissea. A partir d'ara, però, cal estar atents a una nova línia, paral·lela a l'Odissea i que, sota el títol de col·lecció Sense Límits i col·lecció Mossegades, aplega, de moment, tant una singular aposta en cartoné, com una sèrie de narrativa per als més joves dels joves.  

      Aprofito també per recordar que és a Empúries on trobem una obra d'Aidan Chambers,  l'últim autor distingit amb el premi Hans Christian Andersen. Es tracta de 'Postals de terra de ningú', una densa novel·la que és de les que no farien cap nosa a L'Odissea.
      Pel que fa al llibre en cartoné, Ariel Dorfman és un dramaturg nascut a Buenos Aires d'origen jueu que fa uns anys va passar per Barcelona per assistir a l'estrena de la versió catalana de la seva obra 'La mort i la donzella', que van interpretar Ramon Madaula i Sílvia Munt, i que van proporcionar una picabaralla entre l'autor i el director, Boris Rotenstein, a la sala Teatreneu, per la interpretació que el director havia fet de l'escena que tanca l'obra, una obra portada també al cinema per Roman Polanski.
      Ara, l'àlbum 'La rebel·lió dels conills màgics' és una sensible faula sobre el poder i, especialment, per l'opressió que uns dirigents exerceixen sobre la població. Entre línies, trobarem llops i conills. Els uns s'apoderen del país dels més febles i el primer que fan és nomenar rei el cap de la llopada i proclamar als quatre vents que els conills ja no existeixen. Però, els conills, tossuts, i amb aquell posat de rastrejar sempre el terra, no accepten ni el setge ni la imposició d'un govern  sisplau per força.
      Sembla com si Ariel Dorfman  demostrés que 'La revolta dels animals' pot ser reescrita i reinterpretada  de moltes més maneres. O que el discurs entre art i poder de l'obra 'Escenes d'una execució', de Howard Barker (al TNC) pogués tenir també una versió en registre de conte il·lustrat. Si al teatre es tracta de la manipulació d'un quadre de grans dimensions, a la faula d'Ariel Dorfman, es tracta de la manipulació de les fotografies sempre plenes dels conills que els llops no volen veure ni en negatiu. Un conte per llegir, per reinterpretar  amb les il·lustracions  d'Anke Faust que no estalvien detalls, i per explicar, si cal.
      D'altra banda, Aidan Chambers explica a la seva novel·la 'Postals de terra de ningú', la història d'una jove holandesa que s'enamora d'un soldat anglès, casat, mentre la seva família l'acull durant la batalla d'Arnhem. Cinquanta anys després, el nét del soldat anglès, un jove de disset anys, visita Amsterdam amb motiu de la commemoració d'aquella batalla. És aleshores que coneix, ja gran, la jove enamorada de l'avi amb qui revela els secrets de mig segle enrere.
      Des del 1975, Aidan Chambers, es dedica a escriure per a joves. Com a bon autor, a l'hora  de plantejar-se una novel·la per a tots els públics no estableix notables diferències. Per això, 'Postals de terra de ningú' és una novel·la que els adolescents amb bona experiència lectora poden tenir en la seva llista de lectures preferides.
I fem un tast de les col·leccions Sense Límits i Mossegades, noves sèries d'Empúries. Moya Simons, Bill Condon i Max Dann són els tres primers  autors de Mossegades. Històries breus, amb unes il·lustracions també d'importació  i molt detallistes.
      A la col·lecció Sense Límits, trobem autors catalans i autors traduïts. Entre els primers, figuren Gemma Lienas (L'aventura del llac assassí) i Xavier Hernàndez (Els vents, que els tanquin!) i els il·lustradors Jordi Valbuena i Montse Ginesta. Entre els autors traduïts: Anne Fine, Morris Gleitzman, Peter Carey i Theresa Breslin. Tot plegat, una opció a mig camí entre els petits de les Mossegades i els adolescents de L'Odissea.


[Suplement Cultura diari AVUI, 30 maig 2002]

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.