Aquest blog recull l'hemeroteca de les crítiques de literatura infantil i juvenil publicades
en diversos mitjans per Andreu Sotorra des del 1989 fins a l'actualitat.
Per fer una cerca avançada per autor, editorial, títol, edat recomanada o temàtica,
utilitzeu l'aplicació personalitzada de la columna «Explora aquest blog»

El blog «La Saloquia» consta de dos apartats:

1) El que inclou les crítiques del 1989 al 2005, amb el contingut incorporat directament en el blog.
2) El que inclou les crítiques des del 2006 fins a l'actualitat amb el contingut dins el web de l'autor.
_____________________

22 de desembre del 2014

Àlbums benintencionats

Ignasi Ricart. Déu té més d'un nom! Il·lustracions de Maria Rius. Editorial Claret. Barcelona, 2002. A partir 8 anys.

Meritxell Cervantes, Gemma Gavilán i Maritxu Vilallonga. Il·lustracions de Marta Capdevila. Cromosoma i IME de l'Ajuntament de Barcelona, 2002. A partir 6 anys.

Carles Capdevila. Les Tres Bessones marquen un gol. Il·lustracions de Roser Capdevila. Col·lecció Una Mirada al Món. Icària Editorial, Intermón i Cromosoma. Barcelona, 2002. A partir 5 anys.


      Ara que la nova societat catalana, formada per grups ètnics de diferents religions, es manifesta amb plenitud, a través de dues generacions ja establertes i no només d'una manera esporàdica sota la pressió de la recerca del treball temporer, l'aparició de segons quins llibres per als primers lectors, que tractin el tema des de la normalitat, hauria de ser no només aplaudida sinó impulsada.
      ¿De quina manera, si no, es posarà fre a explosions de discriminació i xenofòbia, sortosament, per ara, domèstiques i ingènues, com els recents  casos de les manifestacions antimesquites en poblacions que s'han engrandit a partir d'altres grups socials també immigrants?
      L'Editorial Claret ha publicat l'àlbum 'Déu té més d'un nom!', amb il·lustracions de Maria Rius, que sota la coordinació d'Ignasi Ricart, recull diferents textos que acosten les característiques de les diverses religions als més joves. L'hinduisme (Vicente Merlo), el budisme (Abraham Vélez), el judaisme (Verónica Sternschein), el cristianisme (Montserrat Vallverdú) i l'Islam (membres de l'Associació Motivadora de la Integració i la Convivència) són tractats amb intenció didàctica, oberta, igualitària, amb un criteri bàsic per a l'entesa sense prejudicis.
      L'esquema seguit en cadascun dels capítols és idèntic per a tots: ¿En què creuen els hindús, budistes, jueus, cristians o musulmans? ¿Quins són els llibres sants de cadascun d'ells? ¿Quines són les seves festes? ¿Quins són els sagraments de cada creença? ¿Com expressa cada col·lectiu la seva fe? I, per tancar el tema, un petit vocabulari que ajuda el lector a entendre segons quins termes: Karma, Xanti; Nirvana, Sutra; Mezuzà, Kaixer; Evangeli, Trinitat; Imam, Jihad.
      L'encert del tractament és també com arriben al lector les explicacions: des d'una veu en primera persona, cosa que fa que allò que s'hi diu prengui més força i, sobretot, parteixi d'una experiència pròpia. Ser hindú, budista, jueu, cristià o musulmà té sentit a partir del fet que es diu en primera persona. Un àlbum que de ben segur no és només per a lectors joves sinó també per a adults que vulguin tenir una visió general, divulgativa i comparativa de les cinc religions.
      Un altre àlbum amb "intenció" és 'El secret de l'avi', amb il·lustracions de Marta Capdevila, una de les grafistes que es troben anònimament darrera l'extensa producció de Les Tres Bessones i que en aquesta ocasió ha posat la seva experiència i capacitat professional al servei de la creació d'una colla que ja té nom, la Colla Carbassa, cinc nenes i nenes d'entre cinc i vuit anys, tots sords, que es mostren trapelles i disposats a treure l'entrellat dels misteris més increïbles. L'edició commemora el 200 aniversari de l'educació municipal a BCN per a infants sords i els beneficis de la venda té una destinació: el Centre de Recursos Educatius per a    Deficients Auditius de Catalunya (CREDAC Pere Barnils).

      En el mateix segell editorial, Les Tres Bessones es presenten amb un altre àlbum de la sèrie 'Una mirada al món'. En aquesta ocasió una mirada a l'explotació laboral dels infants. No és el mateix jugar a fer gols que descobrir que les pilotes poden estar fetes i recosides per infants en condicions d'explotació. L'àlbum compta amb un text de Carles Capdevila, al costat de les habituals il·lustracions de la creadora de Les Tres Bessones, Roser Capdevila.

[Suplement Cultura diari AVUI, 9 maig 2002]

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.