Aquest blog recull l'hemeroteca de les crítiques de literatura infantil i juvenil publicades
en diversos mitjans per Andreu Sotorra des del 1989 fins a l'actualitat.
Per fer una cerca avançada per autor, editorial, títol, edat recomanada o temàtica,
utilitzeu l'aplicació personalitzada de la columna «Explora aquest blog»

El blog «La Saloquia» consta de dos apartats:

1) El que inclou les crítiques del 1989 al 2005, amb el contingut incorporat directament en el blog.
2) El que inclou les crítiques des del 2006 fins a l'actualitat amb el contingut dins el web de l'autor.
_____________________

22 de desembre del 2014

Avis i néts, passat i futur

Rosa Regàs. Hi havia una vegada. Col·lecció Les Ales Esteses. Editorial La Magrana - RBA Libros. Barcelona, 2001. A partir 12 anys.

Victoria Bermejo. Cuentos para contar en 1 minuto. Il·lustracions de Miguel Gallardo. RBA Libros. Barcelona, 2001. A partir 10 anys.

Lindsay Fraser. J.K.Rowling vista per J.K.Rowling. Traducció de Laura Escorihuela. RBA Libros. Barcelona, 2001. A partir 10 anys.

J.K.Rowling. Bèsties fantàstiques i on trobar-les. Il·lustracions de l'autora.Traducció de Sandra Vivet. Editorial Empúries. Barcelona, 2001. A partir 12 anys.

J.K.Rowling. El Quidditch de totes les èpoques. Il·lustracions de l'autora.Traducció de Josep Joan Moral. Editorial Empúries. Barcelona, 2001. A partir 12 anys.


      Els contes, diu Rosa Regàs, en el pròleg de la tria extensa de contes populars que ha fet, es volen escoltar sempre amb les mateixes paraules una i una altra vegada. Potser per això, durant les passades vacances d'hivern, TV3 es va inventar 'Els contes del cor', explicats per alguns dels personatges d'El cor de la ciutat'. Un dels encerts emblemàtics que es veu que només es poden repetir en una televisió cada quinze o vint anys, com aquella vegada, a la dècada dels vuitanta, quan els primers professionals de TV3 es van desinhibir amb 'Els Pastorets'.
      Rosa Regàs s'hi ha engrescat tant a triar i reexplicar contes populars que el llibre arriba a 425 pàgines: En Joan de l'Òs, La filla de la molinera, En Cigronet, En Pere sense Por,  La flor del penical... Però també contes menys coneguts i igualment hereus de la tradició oral com El fadrí de la barba d'or, L'anell encantat, La noia que plorava perles, El marit de la bruixa, El príncep mut...    Rosa Regàs pren com a base el recull de contes i rondalles de Joan Amades i ho justifica així: "La meva feina, doncs, és la mateixa de les dones i homes que al llarg de la nostra història han explicat uns contes que havien rebut en herència." Un recull, doncs, simplement recomanable i útil en biblioteques col·lectives ni que sigui per tenir en compte aquesta altra afirmació : "El que no aconsegueix mai interessar a un nen, doncs, no és pas un conte popular, tan despietat i màgic com la vida mateixa, sinó aquestes històries de conillets i estrelletes i cargolets que pertanyen a la càlida imaginació dels narradors que creuen que aquí és on es troba l'essència del món infantil."
      Més convencional, però també amb vocació d'utilitat individual i col·lectiva és el recull de Victoria Bermejo que adapta una quarantena de contes sota el lema de la brevetat, com diu el títol, "per explicar en un minut". Aquí, alguns contes dels més populars es canvien a gust de l'autora. L'edició tendeix al luxé amb el cuixé que acullen les singulars il·lustracions de Gallardo que hi aporta també la seva interpretació.
      I finalment, J.K.Rowling, en la faceta paral·lela a la sèrie que l'ha fet coneguda arreu del món. D'una banda, un llibre breu que servirà als més fans per saber vida i miracles de l'autora de Harry Potter. No és una biografia sinó una autoentrevista que repassa la família, la infància, l'escola, la carrera professional i la carrera d'escriptora amb algunes opinions que baixen del pedestal J.K.Rowling i que la situen entre el comú dels autors. El llibret, a més, es completa amb una ressenya completa de l'obra de Harry Potter a càrrec de Lindsay Fraser.
      I també de J.K.Rowling, per als que vulguin combinar col·leccionisme, fetitxisme i ajut amb la venda a projectes de desenvolupament per ajudar la gent més necessitada dels països més pobres del món, els dos llibrets que revelen algunes de les claus dels personatges i els recursos de les novel·les de Harry Potter com un interessant glossari de bèsties fantàstiques de la A a la Z i una antologia del joc Quidditch. Recomanable per als adults que hagin d'estar a l'altura de la generació HP.


[Suplement Cultura diari AVUI, 31 gener 2002]

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.