Aquest blog recull l'hemeroteca de les crítiques de literatura infantil i juvenil publicades
en diversos mitjans per Andreu Sotorra des del 1989 fins a l'actualitat.
Per fer una cerca avançada per autor, editorial, títol, edat recomanada o temàtica,
utilitzeu l'aplicació personalitzada de la columna «Explora aquest blog»

El blog «La Saloquia» consta de dos apartats:

1) El que inclou les crítiques del 1989 al 2005, amb el contingut incorporat directament en el blog.
2) El que inclou les crítiques des del 2006 fins a l'actualitat amb el contingut dins el web de l'autor.
_____________________

24 de desembre del 2014

La importància dels il·lustradors en la literatura

Niki Daly. El vestit de Jamela. Traducció de Fina Marçà. Il·lustracions de l'autor. Intermón. Barcelona, 2000. A partir 6 anys.

Enxaneta. Olivier Provost. Il·lustracions de Maria Rosa Ferrer. Col·lecció Llibres del Sol i de la Lluna. Publicacions de l'Abadia de Montserrat. Barcelona, 2000. A partir 6 anys.


       El Gremi de Llibreters de Barcelona i Catalunya va editar fa unes setmanes un catàleg amb 35 llibres il·lustrats, una part de la ressenya de més de 200 àlbums de la qual el Gremi disposa per a la consulta en xarxa. Segurament que la iniciativa del Gremi de Llibreters, que a més coincideix amb la institució del Premi Llibreter a un àlbum il·lustrat, és un senyal de la lenta recuperació que està fent aquest sector del llibre, després d'una davallada que el portava inevitablement a la desaparició.
       ¿Per què es fa imprescindible la presència de l'àlbum il·lustrat? Sobretot per resituar el paper de l'il·lustrador que, en la línia d'edicions austeres, reciclades, corrents i funcionals, s'ha vist obligat a reproduir una aproximació a allò que hauria de ser l'obra il·lustrada i interpretativa d'un text literari.
       L'il·lustrador reinterpreta el text, a vegades el crea amb les seves il·lustracions i molt sovint amplia les idees de l'autor del text fent a l'avançada de lector. Això el converteix també en autor, és a dir, coautor de l'àlbum que il·lustra. I de la mateixa manera que seria inconcebible que un autor de text veiés mutilats els seus capítols o que s'editessin inacabats, també és inconcebible que, en molts casos, l'il·lustrador es trobi en aquesta situació de desconcert.
       Però l'àlbum il·lustrat és també necessari per al lector, per als primers lectors i per als lectors ja formats. Per als primers, perquè, a través del tacte de les làmines d'un àlbum il·lustrat recorren l'accés al següent esgraó que a través de la lectura els portarà a la literatura. I per als segons, perquè el retorn a la imatge els obre les portes a la riquesa de textos senzills.
       Totes aquestes claus es compleixen en aquest parell d'àlbums il·lustrats. En el cas d''Enxaneta', d'Olivier Provost, amb dibuixos de Maria Rosa Ferrer, àlbum que va obtenir un accèssit en el premi Mercè Llimona de Literatura Infantil Il·lustrada de Vilanova i la Geltrú, l'autora de les il·lustracions esmicola el text, les seves imatges, els seus personatges, per convertir-lo en un conjunt de làmines-collage que, en alguns casos, prenen forma de trencaclosques.
      En el cas d''El vestit de Jamela', les il·lustracions, de tall clàssic, càlides, amb profusió de color, acosten el lector a la vida quotidiana de l'Àfrica de Ciutat del Cap i també al record de l'època de les flautes de llautó amb músics de carrer, de les furgonetes de la policia i del crit d'alerta: "Kwela, kwela!", que ara vol dir "ànims!" o "amunt i crits!" en una Àfrica amenaçada per la fam i els conflictes. A vegades l'àlbum il·lustrat també compleix una funció indirecta: 'El vestit de Jamela' és una edició especial que Intermón destina, en una part de la seva recaptació de venda, per a desenvolupar el projecte del Tercer Món.


[Suplement Cultura diari AVUI, 1 febrer 2001]

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.