Aquest blog recull l'hemeroteca de les crítiques de literatura infantil i juvenil publicades
en diversos mitjans per Andreu Sotorra des del 1989 fins a l'actualitat.
Per fer una cerca avançada per autor, editorial, títol, edat recomanada o temàtica,
utilitzeu l'aplicació personalitzada de la columna «Explora aquest blog»

El blog «La Saloquia» consta de dos apartats:

1) El que inclou les crítiques del 1989 al 2005, amb el contingut incorporat directament en el blog.
2) El que inclou les crítiques des del 2006 fins a l'actualitat amb el contingut dins el web de l'autor.
_____________________

8 de juliol del 2013

Oda a les criatures de les Ametistes

Anna Tortajada. A la Muntanya de les Ametistes. Il·lustracions de Rebeca Luciani. Editorial Barcanova. Barcelona, 2004. A partir 12 anys.

        ¿Àlbum il·lustrat? No. No ben bé. ¿Prosa poètica per a infants? No. No ben bé. ¿Llibre singular? No, no. No ben bé. Només aquestes tres indecisions poden haver fet que 'A la Muntanya de les Ametistes', d'Anna Tortajada i Rebeca Luciani, publicat a les acaballes de l'últim any, hagi passat per alt de nominacions com la del Premi Llibreter d'Àlbum Il·lustrat d'aquest any o, encara més incomprensible, de premis com els de la Crítica Serra d'Or.
És el risc que corren edicions com aquesta, que no encaixen en cap de les etiquetes preestablertes i que es queden en terra de ningú. I que, per acabar-ho d'arrodonir, no se sap ben bé si tant les autores com l'editorial l'adrecen a lectors joves o lectors madurs. El dia que la societat lectora —i la crítica n'hauria de ser el màxim representant— torni a saber que té el dret d'escollir allò que vol llegir, al marge de les etiquetes o les prestatgeries que li ofereixen, llibres com 'La Muntanya de les Ametistes' amb il·lustracions com les de Rebeca Luciani hauran guanyat molt de terreny.
           És evident que Anna Tortajada, després d'escollir el títol de l'àlbum —un àlbum inusual perquè hi predomina més el text que la imatge— se sent deutora del llegat de 'La muntanya d'ametistes', de Guerau de Liost  (pseudònim de Jaume Bofill i Mates, Olot. 1878 - Barcelona, 1933), l'obra que va fer sortir a la llum un poeta inscrit en el noucentisme menys ambigu.
'La muntanya d'ametistes', va ser el primer recull poètic de l'autor a qui Anna Tortajada dedica ara el seu àlbum. Es va publicar el 1908, amb un pròleg d'Eugeni d'Ors, i es va reeditar el 1933, any de la mort de Guerau de Liost, aquesta vegada amb un prefaci de Josep Carner. Allà, la muntanya és el reialme del bestiari fantàstic i el lloc on, com a decorat de fons, la natura s'humanitza. I això, Guerau de Liost —pseudònim de terme medievalitzant i topònim d'una masia del Montseny— ho fa amb les eines d'una llengua fornida per pagesos, llenyataires i pastors, a partir d'una recerca que —tal com indica Marià Manent en l'antologia publicada per Edicions Proa el 1980—, el poeta fa en les seves caminades per les contrades del Montseny.
Hi ha doncs, un punt de partida en l'àlbum actual d'Anna Tortajada que no amaga gens on vol anar a parar quan diu, només iniciar el seu relat: "On la boira, fins i tot en dies d'estiu, s'alça com un tul per entre lloms de verdor clapejada, i on el silenci és ple de sons que no el trenquen, hi ha la Muntanya de les Ametistes, mare de totes les criatures de la contrada, majestuosa i senyora de la plana que s'estén al seu peu, folrada d'alzines i sureres atapeïdes."
En aquest espai tan fantàstic com nostàlgic, l'autora hi fa jugar, entre altres, el Follet Murri, la Dona d'Aigua, el Jutge Savi del Bosc (el castanyer), les Merles d'Aigua, la Colobra Escurçonera, el Dragó escuat, l'Home, el Senglar, l'Alzina i la Surera, el Carboner, la Reina del Gorg, el Gat Mesquer, el gripau Tòtil, el Foc, la Guilla, el Mal Caçador, la Reina de les Neus i les Bruixes.
Però, és clar, en l'àlbum de 'La Muntanya de les Ametistes' d'Anna Tortajada no hi ha una trama plena d'acció, tan típica i tòpica de les lectures juvenils prefabricades. En aquest cas, tot consisteix a assaborir el llenguatge —hàbit perdut, i qui sap si irrecuperable, des de fa temps— i, per tant, el llibre es fa inclassificable.
Rebeca Luciani fa la seva interpretació de 'La Muntanya de les Ametistes' amb sis làmines dobles —a més de petites il·lustracions esquitxades en les pàgines interiors—, introduïdes per un breu fragment del mateix text de l'àlbum. El món fantàstic de l'autora, inspirat en el noucentisme de Guerau de Liost, té en mans de la il·lustradora una interpretació vivaç, del tot contemporània, amb el bestiari en primer pla, idealitzant alguns dels éssers i dels elements de les Ametistes amb un alè mironià, però sense renunciar a fer reconeixebles, i una mica realistes, les criatures fantàstiques.
[Suplement Cultura diari AVUI, 30 juny 2005]

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.