Aquest blog recull l'hemeroteca de les crítiques de literatura infantil i juvenil publicades
en diversos mitjans per Andreu Sotorra des del 1989 fins a l'actualitat.
Per fer una cerca avançada per autor, editorial, títol, edat recomanada o temàtica,
utilitzeu l'aplicació personalitzada de la columna «Explora aquest blog»

El blog «La Saloquia» consta de dos apartats:

1) El que inclou les crítiques del 1989 al 2005, amb el contingut incorporat directament en el blog.
2) El que inclou les crítiques des del 2006 fins a l'actualitat amb el contingut dins el web de l'autor.
_____________________

17 de juliol del 2013

L'àlbum il·lustrat surt de les reixes


Xavier Borràs. Les reixes del Cundi. Il·lustracions de Carme Solé Vendrell. Editorial Edebé. Barcelona, 2004. A partir 6 anys.

Meritxell Martí i Orriols. Paper de diari. Il·lustracions de Jordi Vila i Delclòs. Editorial La Galera i Cercle de Lectors. Barcelona, 2004. A partir 8 anys.


        L'àlbum il·lustrat ha recuperat, després d'un període de convalescència, una bona part de la salut que tenia en temps reculats. ¿Potser el paper gruixut, el cartoné, el paper cuixé i les reproduccions digitals han abaratit costos per a bé dels que encara es resisteixen a viure sense aquesta espècie editorial?
      Fa la impressió que el sector del llibre aniria coix si no comptés amb edicions d'aquest caire, llibres d'aspecte singular, de dimensions incapaces d'entrar en qualsevol prestatgeria, d'imatges de personatges nascuts entre la simbiosi narrativa que es produeix entre autors i il·lustradors.
Per això s'ha de celebrar aquest temps d'eufòria que viu el sector i que, a l'hora de tocar, fullejar, remenar i olorar segons quins llibres, ni que sigui en les grans esplanades de les llibreries especialitzades o les seccions de les grans superfícies, ens fa una mica més feliços, alegres i polits.
La recuperació de l'àlbum il·lustrat ho fa, com tots els gèneres, a través de publicacions camuflades per a infants. Encara hi ha una certa reticència a convertir l'àlbum en capritx d'adult. Però la presència de l'àlbum il·lustrat a casa és també el primer pas que uneix en complicitat visual o lectora adults i infants. No sempre un àlbum s'explica pel text, i sovint cal resseguir-lo pas a pas amb els primers lectors, com si s'estigués inventant l'origen del vídeojoc o del devedé.
Dues peces que s'adscriuen a aquesta opció són 'Les reixes del Cundi' i 'Paper de diari', dos àlbums que parteixen de dues iniciatives ben diferents. Una, de la il·lustradora Carme Solé Vendrell, que ara combina sales d'exposicions amb el llibre, i l'altra, del premi de l'Hospital Sant Joan de Déu que, a partir d'un conte premiat, encarrega les il·lustracions en una mena de beca.
L'àlbum de Carme Solé Vendrell transporta a reconèixer-hi el perfil dels seus personatges típics. Aquesta vegada, l'autora ha fugit de les làmines acostades a la tela de quadre i ha tornat a la calidesa del llapis de color sobre el paper. Per això hi trobem una alenada del seu estil clàssic, suau, tendre, evocador de sensacions, on les mirades, els senzills punts dels ulls són essencials en aquestes figures, diuen més del que no explica el text.
Xavier Borràs hi ha posat paraules. I en surt un conte brevíssim sobre la riquesa de la llibertat a través de les peripècies d'un conillet d'Índies, de la seva lluita contra les reixes: les reixes dels indis, les reixes del vaixell traficant, les reixes de les gàbies dels científics, les reixes de la botiga d'animals, les reixes de la gàbia de l'escola... El bosc, com a mite de la llibertat.
D'altra banda, l'àlbum 'Paper de diari' entra en el terreny del retrat del quotidià. Les il·lustracions de Vila Delcòs són més aviat traços que s'apiloten, s'entortolliguen per acabar formant personatges i paisatges. Vila Delclòs es mou en diferents estils com a il·lustrador i fins i tot ha col·laborat amb La Fura dels Baus.
En aquest cas, el conte és costumista, des del perquè del paper de diari que embolica l'esmorzar en lloc del de plata que provoca les reflexions del petit protagonista en un curt trajecte fins a l'escola, fins a la possibilitat de fer amb uns retalls de diari tres peces tan senzilles com eficaces: un vaixell, un barret o un reactor.
I és que a vegades, l'àlbum il·lustrat també té aquesta funció paral·lela: la de manipular objectes, papers o altres reinvents tradicionals de l'edició multifuncional.
[Suplement Cultura diari AVUI, 30 desembre 2004]

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.