Aquest blog recull l'hemeroteca de les crítiques de literatura infantil i juvenil publicades
en diversos mitjans per Andreu Sotorra des del 1989 fins a l'actualitat.
Per fer una cerca avançada per autor, editorial, títol, edat recomanada o temàtica,
utilitzeu l'aplicació personalitzada de la columna «Explora aquest blog»

El blog «La Saloquia» consta de dos apartats:

1) El que inclou les crítiques del 1989 al 2005, amb el contingut incorporat directament en el blog.
2) El que inclou les crítiques des del 2006 fins a l'actualitat amb el contingut dins el web de l'autor.
_____________________

15 de juliol del 2013

Tants capgrossos, tantes bèsties


Antoni Garcia Llorca. Terramolsa. Col·lecció Grumets. Editorial La Galera. Barcelona, 2004. A partir 12 anys.

Ramon Llull. Llibre de les bèsties. Edició a cura de Montserrat Vallès. Col·lecció Antaviana Jove Clàssics Catalans. Editorial Barcanova. Barcelona, 2004. A partir 15 anys.


      Terramolsa és un paratge feréstec i imaginari on l'autor situa una acció entre la supervivència i la salvatgia, protagonitzada per les bèsties. Antoni Garcia Llorca va obtenir amb aquesta novel·la el premi Guillem Cifre de Colonya 2004. I l'editorial el presenta com un "exemple literari modern del 'Llibre de les bèsties' de Ramon Llull".
      El lector que faci cas d'aquesta definició, doncs, es pot pensar que es troba davant una adaptació del clàssic que li alleugerirà la lectura de l'original de Ramon Llull. Res de més lluny. 'Terramolsa' només s'acosta al 'Llibre de les bèsties' perquè basa tota la seva trama en un "repartiment" animalesc que, això sí, entronca amb la tradició faulesca, però no pas amb la trama del setè relat del 'Llibre de Meravelles' que Ramon Llull va escriure amb la intenció d'adoctrinar tant la societat com els poders de l'època, en relació al comportament que tenien entre ells i envers els altres.
      No s'hi veu aquesta intenció moderna, doncs, en la novel·la 'Terramolsa', de Garcia Llorca. Emparada en l'aventura de la llibertat, la seva trama podria ser duta a terme igualment per una sèrie de personatges humans perduts en el desconcert d'entresegles. La lluita per la supervivència dels uns sobre el poder dels altres força situacions extremes, lluites fratricides i complots contra el mal i la mort que tot ho empastifa.
      La moguda boscana de 'Terramolsa' és tan àmplia que corre el perill de la diversificació i, en conseqüència, sobretot per l'allau de personatges, de l'escampadissa de les pistes lectores imprescindibles per seguir la trama sense perdre's. Si l'edició de La Galera hagués afegit un apartat dedicat a relacionar les bèsties personificades per l'autor, la seva consulta ajudaria el lector a situar cada personatge dins de l'acció. El joc de noms inventats o manipulats de cadascuna de les bèsties protagonistes, si bé enriqueix amb ironia el llenguatge de la novel·la, també posa una tanca espinosa entre la lectura i la comprensió fluïda de l'argument.
      Qui sí que ha fet una edició original del 'Llibre de les bèsties' ha estat Barcanova, dins la sèrie Clàssics Catalans d'Antaviana, que s'acompanya d'un apèndix i d'un glossari amb el significat de les paraules o expressions del català antic. L'innegable interès del text fa pensar per què els editors actuals es resisteixen, encara, a normalitzar-ne la llengua, sobretot, quan els joves als quals s'adreça no han de ser, de moment, ni filòlegs ni lingüistes, sinó simplement lectors.
      Aquí sí que les pròpies intrigues de Na Renard que, després de l'elecció del Lleó com a rei, acaben convertint-la en víctima, la moralitat afegida i els eiximplis lul·lians no ofereixen dubte del seu didactisme, que l'edició de Barcanova respecta tal com és.
Avui en dia, però, quan és tan fàcil caracteritzar tot de personatges, considerats amos del món, amb la disfressa de capgròs de la bèstia que correspon al seu peculiar estil de remenar les cireres, el 'Llibre de les bèsties' té un valor inqüestionable, al marge del didactisme, no només com a clàssic literari sinó com a predicció visionària del comportament humà, a més de set-cents anys vista d'haver estat escrita.
[Suplement Cultura diari AVUI, 7 abril 2005]

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.