Aquest blog recull l'hemeroteca de les crítiques de literatura infantil i juvenil publicades
en diversos mitjans per Andreu Sotorra des del 1989 fins a l'actualitat.
Per fer una cerca avançada per autor, editorial, títol, edat recomanada o temàtica,
utilitzeu l'aplicació personalitzada de la columna «Explora aquest blog»

El blog «La Saloquia» consta de dos apartats:

1) El que inclou les crítiques del 1989 al 2005, amb el contingut incorporat directament en el blog.
2) El que inclou les crítiques des del 2006 fins a l'actualitat amb el contingut dins el web de l'autor.
_____________________

10 de juliol del 2013

Entre el mar i la sorra

Michel Girin. La platja de les tortugues. Col·lecció La Llum del Far. Traducció de Pau-Joan Hernàndez. Edicions Baula. Barcelona, 2004. A partir 14 anys.

      'La platja de les tortugues' és la segona novel·la que l'autor Michel Girin (París, 1947) publica en aquesta col·lecció. L'anterior, 'La presonera del mag', distingida amb el premi Unicef de literatura juvenil, explicava el cas d'una nena filipina de dotze anys que havia estat venuda a un mag que la mostrava en els seus espectacles de carrer. De l'explotació infantil, Michel Girin passa, en aquesta altra novel·la, al conflicte bèl·lic d'arreu del món que deixa multitud d'orfes al seu pas. Però no ho fa només tancat en aquest espai de la trama sinó que hi afegeix un rerefons ecològic, amb la introducció d'un personatge irlandès que es dedica a la cria i la salvació de les tortugues.
      I és amb aquest recurs que l'autor s'acosta també a la seva pròpia activitat científica. Michel Girin, biòleg especialitzat en el desenvolupament de tècniques de pesca, viu i treballa a les costes de la regió de la Bretanya. La seva feina en ecologia marina —ara és el director de l'Institut Le Cedre d'Investigació i Experimentació sobre la Contaminació Accidental d'Aigües de França— va fer que es convertís en el pioner de vivers de rèmols criats en captivitat.
        Aquesta activitat el va portar a escampar el seus mètodes a molts països, rics i pobres, i és a partir d'aquestes expedicions d'on Michel Girin treu la majoria dels seus arguments que crea, basant-se en la realitat, però amb un estil novel·lesc que es distingeix per un perfil afinat dels personatges, una nitidesa del relat i una trama que segueix un guió lineal que té un desenllaç no exempt de passatges de tensió i que desvela la cara oculta dels personatges.
        A 'La platja de les tortugues', la protagonista principal és una adolescent de la regió d'Sri Lanka, assotada per la guerra civil. Ella i el seu germà petit, orfes de pares després d'una explosió que ensorra casa seva, es veuen obligats a fugir cap a una zona més tranquil·la a la recerca de l'únic oncle que tenen, evadint controls militars de carretera, salvant la mort, veient-la de prop i odiant-la.
      És en aquest curt viatge que la trama agafa un revolt inesperat amb la trobada d'un criador de tortugues que acabarà convertint-se en el protector dels germans orfes, però que també els obrirà un món desconegut: el de la cria i la devolució al mar dels exemplars que es poden espavilar sols. El recurs de la protecció ecològica, però, és el contrapès d'un passat fosc del criador irlandès, relacionat amb el terrorisme, cosa que acabarà confessant als orfes que ha acollit i que crea el dilema en la protagonista de 'La platja de les tortugues' sobre si ha de continuar al costat de l'irlandès o fer una vida errant en un orfenat.
      Michel Girin barreja diversos elements en una sola trama: la guerra viscuda pels orfes a Sri Lanka, la mort dels pares, la mort d'unes tortugues a mans d'uns traficants, la mort d'un dels traficants atrapat per la policia, un atemptat a Belfast que va fer fugir l'irlandès criador de tortugues a un altre país, la capacitat d'oblidar i una mica d'heroisme, a més del desig de la noia protagonista, que vol arribar a ser professora de literatura anglesa però que decideix finalment que Irlanda serà el seu destí.
      La lectura de 'La platja de les tortugues' és una bona oportunitat per comprovar la capacitat literària d'un autor que beu de les fonts de la pròpia experiència, de la realitat del món contemporani i de la vocació de testimoni dels seus viatges. Una tria de les altres novel·les seves de les quals, que se sàpiga, no hi ha versió catalana, pot ser aquesta: 'Pêcheurs d'espoir' (Je bouquine, 1991); 'Un bateau sur le fleuve' (Syros, 1995); 'La sirène aux yeux d'or' (Rageot, 1999); 'Pas dans ma mer' (Syros, 2001) i 'Un Trésor sur la plage' (Rageot, 2003).
       [Suplement Cultura diari AVUI, 5 maig 2005]

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.