Aquest blog recull l'hemeroteca de les crítiques de literatura infantil i juvenil publicades
en diversos mitjans per Andreu Sotorra des del 1989 fins a l'actualitat.
Per fer una cerca avançada per autor, editorial, títol, edat recomanada o temàtica,
utilitzeu l'aplicació personalitzada de la columna «Explora aquest blog»

El blog «La Saloquia» consta de dos apartats:

1) El que inclou les crítiques del 1989 al 2005, amb el contingut incorporat directament en el blog.
2) El que inclou les crítiques des del 2006 fins a l'actualitat amb el contingut dins el web de l'autor.
_____________________

9 de juliol del 2013

De l'ornitologia a la literatura


Pere Martí i Bertran. Els tresors del bosc. Il·lustracions d'Anna Mongay. Col·lecció Ales de Paper. Lynx Edicions. Bellaterra, 2005. A partir 7 anys.

Miquel Rayó. Balena. Il·lustracions de Mireia Coll. Col·lecció Ales de Paper. Lynx Edicions. Bellaterra, 2005. A partir 7 anys.

Joaquim Carbó. L'Ocell Meravellós. Il·lustracions de Montse Ginesta. Col·lecció Ales de Paper. Lynx Edicions. Bellaterra, 2005. A partir 7 anys.


      El naixement de noves col·leccions és un fet habitual en l'àmbit de les editorials per a infants i joves. El que ja no és tan habitual és l'aposta que acaba de fer Lynx Edicions. La marca és la d'un equip editor amb seu a Bellaterra que ha traspassat fronteres, sense necessitat de debats frankfurtistes, amb una obra científica sobre ornitologia i història natural, basant-se només en una línia de treball clara, rigorosa, pacient i amb la visió de cobrir un buit editorial no només català sinó en altres cultures.
      Amb la mateixa intenció, Lynx Edicions posa en marxa la col·lecció Ales de Paper, adreçada a lectors infantils, amb l'encert de combinar la literatura amb la ciència. Els tres primers títols s'acosten a la realitat de la flora i la fauna dels boscos, al món dels animals marins, i al respecte per la llibertat dels animals malgrat que es considerin domèstics.
      La col·lecció té tres sèries: una adreçada a lectors primerencs d'entre 5 i 7 anys, una altra, a lectors autònoms a partir de 7 anys, i una tercera, a lectors més madurs a partir de 10 anys. La característica de la nova col·lecció és la combinació en el mateix volum del conte o relat d'autor amb un apartat de coneixements que tenen relació amb el que la ficció els ha plantejat.
     És, doncs, una col·lecció que se serveix de la literatura per fer una funció divulgadora d'alguns dels misteris més simples de la natura. Les il·lustracions dels volums, en color, s'integren en una presentació acurada de cada llibre, de mides estàndar, però amb paper semicuixé, cosa que dóna a cada títol una presentació gairebé de luxe.
     A més, arran de les relacions internacionals de l'obra estrella del segell de Lynx Editors, la nova col·lecció apareix simultàniament en català i castellà, sense que es descarti una futura adaptació a altres llengües, un objectiu que no tan sols seria bo que li fos senzill d'aconseguir sinó que encara seria millor que emprengués, fent honor al títol, aixecant el vol, ni que sigui amb ales de paper.
   En un moment que l'amor romàntic per la natura i l'esperit global de l'excursionisme, impulsats fa un segle, han cedit el protagonisme a fugaces escapades de caps de setmana, estades temporals de dies de pont en cases rurals amb totes les comoditats urbanes, pràctiques esbojarrades d'esports d'aventura, ascensions a les altures sobre quatre rodes i mirades sobre el paisatge a través de la instantània de la càmera digital, és alentador que la literatura i el llibre tornin les coses al seu lloc.
   Relats com aquests tres primers de Lynx Edicions recuperen l'alè de la literatura per a infants de la represa dels seixanta, quan l'amistat, el respecte i la generositat, no només per les persones, sinó pel medi natural que les envolta eren alguns dels principis bàsics de novel·les que, quaranta anys després, s'han convertit en els principals best sellers de la literatura infantil catalana i els primers a conquerir el suport audiovisual com 'Rovelló', de Josep Vallverdú, o 'Viatge al país dels lacets', de Sebastià Sorribas.
Dic això, perquè la iniciativa de Lynx Edicions té tots els trumfos perquè del suport llibre inicial passi també al suport audiovisual, gràcies a la seva voluntat divulgadora de la natura. Només cal que un productor del sector hi posi l'ull i hi vegi la mina que se'n pot treure.
[Suplement Cultura diari AVUI, 2 juny 2005]

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.