Aquest blog recull l'hemeroteca de les crítiques de literatura infantil i juvenil publicades
en diversos mitjans per Andreu Sotorra des del 1989 fins a l'actualitat.
Per fer una cerca avançada per autor, editorial, títol, edat recomanada o temàtica,
utilitzeu l'aplicació personalitzada de la columna «Explora aquest blog»

El blog «La Saloquia» consta de dos apartats:

1) El que inclou les crítiques del 1989 al 2005, amb el contingut incorporat directament en el blog.
2) El que inclou les crítiques des del 2006 fins a l'actualitat amb el contingut dins el web de l'autor.
_____________________

10 de juliol del 2013

D'Andersen a Les Tres Bessones


Hans Christian Andersen. Contes. Selecció i edició de Hans-Joachim Gelberg i Nikolaus Heidelbach. Traducció d'Anna Gasol.  Il·lustracions de Nikolaus Heidelbach. Galàxia Gutenberg. Cercle de Lectors. Barcelona, 2005. A partir 9 anys.

La Gran Biblioteca de Les Tres Bessones. El Quixot. Il·lustracions: Roser Capdevila. Edició i disseny: Equip Cromosoma. Text ficció: Teresa Blanch, a partir del guió audiovisual de Francesc Orteu. Text no ficció de Lola Casas i Jesús Gonzàlez. Documentalista: Maria Días. Cromosoma i TV3. Barcelona, 2005. A partir 7 anys.


       Després dels contes dels Germans Grimm, un volum de luxe que Cercle de Lectors va editar amb làmines de Nikolaus Heidelbach i text en versió catalana d'Anna Gasol, la iniciativa ha tingut continuïtat amb un altre volum, no menys de luxe que l'anterior, amb il·lustracions i versió catalana dels mateixos autors.
       És difícil saber per on iniciar el recorregut d'aquest nou llibre il·lustrat, prop de 400 pàgines, si pel fons il·lustratiu o si pel text. El volum recull 43 contes d'Andersen i un centenar de làmines, que fan també de catàleg de les il·lustracions originals de Heideibach que Cercle de Lectors ha exposat a la seva sala del Born.
     La ruta del lector-espectador d'aquest volum sembla inevitable: primer resseguir la versió il·lustrada per Nikolaus Heidelbach (Colònia, 1955), que també ha participat en la selecció dels contes, i descobrir-hi els personatges o les escenes clau de l'univers de Hans Christian Andersen. El passeig visual obre la gana de la lectura. El segon pas, doncs, és entrar en cadascun dels contes, no només per redescobrir-hi aquells passatges escoltats o llegits alguna vegada sinó per llegir cadascun dels contes, lliures de les manipulacions i els refregits als quals han estat sotmesos i, com ja és habitual en les versions d'Anna Gasol, amb un estil que busca l'espontaneïtat i el tacte de la llengua d'arribada sense perdre el sentit de l'olfacte de la llengua de sortida.
       Qui ha tingut més d'una vegada Hans Christian Andersen com a company de viatge en les seves aventures han estat Les Tres Bessones. També és agosarat dir, després del ja indiscutible ressò mundial dels personatges creats per Roser Capdevila, que amb la posada en marxa de 'La Gran Biblioteca de Les Tres Bessones', la productora Cromosoma engega un dels seus projectes més ambiciosos a llarg termini.
     Al marge de la complexitat audiovisual del fenomen, ens trobem davant d'una aposta en suport tradicional, no exempta de risc, però a la vegada d'una gran importància pel seu contingut i presentació. Els volums de La Gran Biblioteca, autèntics volums no tan sols pel seu disseny sinó per les seves dimensions, ofereixen una versió de les aventures que Les Tres Bessones segueixen amb personatges cèlebres, reals o de ficció. Els cinc primers títols previstos són  El Quixot, Gutenberg, Velázquez, el Viatge al centre de la Terra de Jules Verne, i Amadeus.
     Cada volum inclou un DVD, en català, castellà i anglès, que permet reproduir l'episodi a la pantalla. Hi ha l'opció del subtitulat. I, com en el volum en paper, l'apartat El racó dels savis, que dóna una extensa informació sobre el personatge protagonista, l'autor o el creador del personatge, una aproximació al gènere de l'obra, si és literària, un annex d'elements comparats com per exemple els molins de la Manxa amb els parcs eòlics, una guia de com es fa el guió d'un episodi de Les Tres Bessones, i un joc de trossos retallats de les il·lustracions que corresponen a alguna seqüència de l'episodi en qüestió.
Aquesta Gran Biblioteca de les Tres Bessones anuncia una primera sèrie de 50 volums amb protagonistes tan diversos com Els tres mosqueters, Cristòfor Colom, Frankenstein, Sherlock Holmes, Vincent Van Gogh, Agatha Christie o L'home invisible. Un autèntic fons de coneixement bàsic que fornirà la curiositat de les generacions més joves dels pròxims anys.
[Suplement Cultura diari AVUI, 19 maig 2005]

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.