Aquest blog recull l'hemeroteca de les crítiques de literatura infantil i juvenil publicades
en diversos mitjans per Andreu Sotorra des del 1989 fins a l'actualitat.
Per fer una cerca avançada per autor, editorial, títol, edat recomanada o temàtica,
utilitzeu l'aplicació personalitzada de la columna «Explora aquest blog»

El blog «La Saloquia» consta de dos apartats:

1) El que inclou les crítiques del 1989 al 2005, amb el contingut incorporat directament en el blog.
2) El que inclou les crítiques des del 2006 fins a l'actualitat amb el contingut dins el web de l'autor.
_____________________

9 de juliol del 2013

Madonna: un copet literari de malucs


Madonna. Les aventures de l'Abdí. Traducció de Daniel Cortés. Il·lustracions d'Olga Dugina i Andrej Dugin. Col·lecció Destino Infantil i Juvenil. Editorial Planeta. Barcelona, 2004. A partir 8 anys.

Madonna. Forte de Capitale. Traducció de Daniel Cortés. Il·lustracions de Rui Paes. Col·lecció Destino Infantil i Juvenil. Editorial Planeta. Barcelona, 2005. A partir 8 anys.

     Amb aquests dos àlbums, s'acaba la sèrie de cinc que han aparegut publicats en més de cent països, en quaranta idiomes, sota l'autoria de la cantant Madonna. La sèrie ha tingut, des del primer moment, un objectiu anunciat: els beneficis de l'edició han estat cedits íntegrament a l'Spirituality for Kids Foundation. Els cinc títols: 'Les Roses Angleses', 'Les pomes del senyor Peabody', 'Iàkov i els set lladres', 'Les aventures de l'Abdí' i 'Forte de Capitale' han mantingut una línia clàssica, en augment, superat el desencert o desconcert del primer àlbum.
       Els quatre darrers àlbums, doncs, s'han convertit en un excel·lent mostrari d'obra il·lustrada, fins a l'extrem que és més agraït el treball dels il·lustradors que no pas el text de l'autora. Només en un d'ells, Madonna s'havia justificat dient que el conte era adaptat d'una història escoltada de petita. En els altres quatre, s'ha estalviat la justificació i s'ha autoadjudicat l'originalitat sense complexos.
Ben mirat, per aquest capritxet literari, ¿qui li retraurà o li passarà comptes a Madonna Ritchie, la dama dels èxits musicals, amb setze discos i dos-cents milions de còpies, sense comptar les del top manta!, la dama dels èxits cinematogràfics, amb divuit pel·lícules, i, ara, la dama dels èxits literaris?
       Els àlbums infantils de Madonna són d'aquells per tenir ben arrenglerats al costat dels seus vells elapés o refets cedés. Material per a mitòmans, doncs. Però també per als que tenen una concepció de la literatura infantil estancada en una època: el de la infància perduda. Per a aquests últims, Madonna els serveix flonjors amb alts-i-baixos, amb moralitat pàgina per altra, amb personatges penedits dels seus actes, fets per a la bondat amb recompensa i, en comptades excepcions, per a la maldat amb el càstig corresponent.
    En aquests dos últims àlbums de la sèrie, la moralitat sobrepassa el contingut. A 'Les aventures de l'Abdí', evidentment amb regust oriental, un vell joier es guanya la confiança del rei gràcies a un collaret que tothom pren per una serp viva. Madonna vol que guanyi l'innocent, el més petit, i que siguin condemnats els envejosos, els més grans.
       Aquesta clau l'han interpretada de meravella els il·lustradors russos, Olga Dugina i Andrej Dugin, residents a Alemanya des del 1989 i col·laboradors també en el projecte cinematogràfic d'una de les entregues de Harry Potter, la del pres d'Azkaban. Les làmines marquen la grandiositat i la petitesa a través dels personatges del conte i despleguen la lectura il·lustrativa com si teixissin l'artesania creativa d'una catifa oriental.
     En l'àlbum 'Forte de Capitale', l'autora s'ha fet acompanyar de l'artista portuguès, Rui Paes, especialista en murals i dissenys per al teatre, que treballa actualment a Londres. Aquí la interpretació il·lustrativa respira flaires versallescos i la influència teatral queda reflectida en el detallisme del personatges, en el seu vestuari, les màscares, el mobiliari, el paisatge i la il·luminació dels espais.
       Però la moralitat toca sostre i s'hi expandeix a pleret. Si tens de tot, és a dir, si ets, posem per cas, un dels deu milionaris del planeta, i un dia decideixes baixar del pedestal i convertir-te en un rata pelada, acabaràs sent feliç. És a dir, salut i amor, sí, però, de diners, res. ¿I qui, si no Madonna, l'autora amb més autoritat moral per predicar la bona nova? Llàstima que la majoria no tinguem ni un ral i no puguem fer la prova, a veure si és veritat això que la dama ens engalta amb un copet literari de malucs.
        [Suplement Cultura diari AVUI, 23 juny 2005]

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.