Aquest blog recull l'hemeroteca de les crítiques de literatura infantil i juvenil publicades
en diversos mitjans per Andreu Sotorra des del 1989 fins a l'actualitat.
Per fer una cerca avançada per autor, editorial, títol, edat recomanada o temàtica,
utilitzeu l'aplicació personalitzada de la columna «Explora aquest blog»

El blog «La Saloquia» consta de dos apartats:

1) El que inclou les crítiques del 1989 al 2005, amb el contingut incorporat directament en el blog.
2) El que inclou les crítiques des del 2006 fins a l'actualitat amb el contingut dins el web de l'autor.
_____________________

19 de juny del 2013

Pistoles de mentida


Vicent Borràs. Els silencis de Marc. Col·lecció Espurna. Edicions Bromera. Alzira, 2005. A partir 14 anys.

      Aquesta novel·la de Vicent Borràs (Algemesí, 1962) va obtenir el premi Bancaixa dels Premis Ciutat d'Alzira. La seva principal virtut és la intriga que l'autor genera en la relació personal que s'estableix entre els protagonistes més destacats, un adolescent orfe de mare que passa un breu temps d'estiu a casa d'una tia, en un poble rural, i el secret que tant el pare, que ha trobat una nova parella i que s'ha de traslladar a París, com la mateixa tia, guarden en relació a la mare morta, diguem, respectant el pinyol de la trama, "misteriosament".
      Només aquesta part de l'argument seria suficient per mantenir l'interès d'un relat que no es limita a les relacions psicològiques. Però l'autor no es conforma amb el material en brut que té i vesteix la novel·la amb ingredients d'aventura d'estiu que, si no fos que ho fa amb prou habilitat, podrien fer caure en picat l'atractiu de la lectura. Res de més lluny, però. Entre altres coses perquè manté l'alè d'interès a cops d'interrogants, d'anades i vingudes, de la mà del jove protagonista i el seu conflicte personal. I aquestes mateixes incerteses s'acaben aferrant al lector com si fossin seves i és aleshores que el recorregut cap al desenllaç es fa gairebé des del punt de vista del lector.
      A més, l'estil literari té l'encert de no fugir de l'àmbit geogràfic i paisatgístic que coneix l'autor. I en aquest aspecte es nota una relació afectiva entre ell, l'argument i la descripció de l'atmosfera que crea. Hi ha nostàlgia d'una etapa adolescent, segurament, però també mirada endavant: jocs de rol, hackers, crema de cotxes, policia i pistoles, dues!, una de mentida i una altra camuflada a la butxaca del principal sospitós.
      Només l'entrada d'un personatge, marcat per l'opció homosexual i el seu final, que mor assassinat, és l'únic que sembla forçat. A l'autor li serveix per enllaçar un dels dubtes del jove protagonista sobre la mort de la seva mare, però, les causes són tan diferents que l'espai dedicat a aquest personatge secundari queda lluny, com un núvol esvaït.
     [Suplement Cultura diari AVUI, 23 novembre 2005]

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.