Aquest blog recull l'hemeroteca de les crítiques de literatura infantil i juvenil publicades
en diversos mitjans per Andreu Sotorra des del 1989 fins a l'actualitat.
Per fer una cerca avançada per autor, editorial, títol, edat recomanada o temàtica,
utilitzeu l'aplicació personalitzada de la columna «Explora aquest blog»

El blog «La Saloquia» consta de dos apartats:

1) El que inclou les crítiques del 1989 al 2005, amb el contingut incorporat directament en el blog.
2) El que inclou les crítiques des del 2006 fins a l'actualitat amb el contingut dins el web de l'autor.
_____________________

22 de juny del 2013

Les malifetes de la conquesta


Andreu Martín. Els amos del paradís. Il·lust. de Jordi Vila. Col·lecció Periscopi. Editorial Edebé. Barcelona, 2005. A partir 14 anys.

L'escriptor Andreu Martín (Barcelona, 1949) —en coincidència amb el temps de recerca documental amb el guionista Jean Claude Carrière i 'La controvèrsia de Valladolid' teatral— va projectar la novel·la, 'Els amos del paradís' —guardonada amb el Premi Edebé— en dos plans temporals diferents: l'època de la conquesta —o més ben dit l'època del genocidi dels indis d'Amèrica per part dels espanyols— i l'època actual, en una conquesta menys aventurera, que no vol dir menys apassionada, entre dos joves adolescents —noi conquereix noia— que pretenen escriure a quatre mans sobre els disbarats del segle XVI, posteriors al viatge històric de Cristòfor Colom.
      El cas és que la novel·la, sense l'afegit contemporani, podria ser igualment entenedora: la conquesta no va ser una etapa gloriosa sinó un feix de malifetes executades per quatre aprofitats i consentides per una minoria que s'hi va enriquir. Enmig de tanta misèria, però, sempre hi ha excepcions. I l'autor —com Carrière— es basa en les cròniques de Bartolomé de las Casas que, a l'època, sota el risc de ser titllat de visionari i mentider, va denunciar el que passava a l'altra banda del Món amb els nadius que els espanyols hi van trobar, enmig de la natura.
      A partir d'un moment, l'autor es preocupa de servir una tanda de capítols que porten al desenllaç, tintats de sang i fetge, amb heroi (Zenón) trasplantat de les pastures de les serralades ibèriques a la traïdoria de la mar, amb taurons i caimans que es cruspeixen cames, escuren carcanades com si fossin arengades, amb cops de fulla d'acer sense compassió i amb escenes èpiques, només possibles en la lluita cega dels fanàtics de fa 500 anys, que és, en definitiva, la mateixa lluita cega, amb mètodes més refinats, dels fanàtics d'avui mateix.
La lectura de la novel·la transporta el lector a una època encara poc tractada amb la dosi de veritat que caldria. La dels bàrbars conqueridors i segrestadors, xusma de tota mena, al servei d'uns interessos determinats, capaços només de fer-se amos del paradís amb l'abús de la força.
[Suplement Cultura diari AVUI, 9 novembre 2005]

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.