Aquest blog recull l'hemeroteca de les crítiques de literatura infantil i juvenil publicades
en diversos mitjans per Andreu Sotorra des del 1989 fins a l'actualitat.
Per fer una cerca avançada per autor, editorial, títol, edat recomanada o temàtica,
utilitzeu l'aplicació personalitzada de la columna «Explora aquest blog»

El blog «La Saloquia» consta de dos apartats:

1) El que inclou les crítiques del 1989 al 2005, amb el contingut incorporat directament en el blog.
2) El que inclou les crítiques des del 2006 fins a l'actualitat amb el contingut dins el web de l'autor.
_____________________

23 de juny del 2013

Amb la nostàlgia d'una altra galàxia


Josep Lorman. L'any que van venir els Beatles. Col·lecció L'Odissea. Editorial Empúries. Barcelona, 2005. A partir 15 anys.

El lector jove que s'endinsi en la lectura d'aquesta novel·la de Josep Lorman (Barcelona, 1948) ho ha de fer disposat a entrar en una altra galàxia. Pel títol, els entesos ja hauran detectat que l'acció es trasllada al 1965, aquell any del segle passat en què, pel que sembla, no va passar res més sinó que els Beatles van aterrar, un gloriós 3 de juliol, a la plaça de toros de Barcelona.
No és que l'autor faci la crònica d'aquell concert sinó que l'anècdota és només un recurs al voltant del qual es crea un retrat sociològic, urbà, històric, popular i, m'atreviria a dir, que una mica autobiogràfic, de la Barcelona que comença a aixecar el cap enmig del franquisme.
       Però Josep Lorman té una habilitat, demostrada en altres novel·les seves, per no caure en el record nostàlgic sinó que se centra en un conflicte generacional, a través del seu protagonista, un adolescent que decideix trencar amb els pares buscant la independència a costa del que sigui.
El caràcter sociològic de la novel·la creix al llarg de les 250 pàgines, i ho fa, sobretot, de bracet amb el creixement del principal protagonista, un jove que es nega a seguir les directrius paternes de fer carrera tècnica per dedicar-se al dibuix del còmic, i que ho fa abandonant la comoditat de la llar, endinsant-se en l'ambient del Barri Xino, traspassant la frontera de les Rondes de Sant Pau i Sant Antoni, en direcció inversa del salt que feia Terenci Moix, és a dir, de fora cap endins. I aquesta referència a Terenci Moix, que es fa més evident a manera que llegeixes 'L'any que van venir els Beatles' té una raó fonamentada perquè Lorman va coincidir a la redacció de Fotogramas amb l'escriptor del Pes de la Palla.
       Josep Lorman se'n surt, amb destresa de reporter gràfic. I no és estrany. L'autor es va dedicar un temps a la fotografia i a la geografia. La seva obra narrativa es caracteritza per la constància i una línia inequívoques. Però, malgrat tot, es manté en aquesta típica nòmina d'autors que té tant de desconeguda com d'imprescindible a l'hora de tenir en compte.
        [Suplement Cultura diari AVUI, 12 octubre 2005]

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.