Aquest blog recull l'hemeroteca de les crítiques de literatura infantil i juvenil publicades
en diversos mitjans per Andreu Sotorra des del 1989 fins a l'actualitat.
Per fer una cerca avançada per autor, editorial, títol, edat recomanada o temàtica,
utilitzeu l'aplicació personalitzada de la columna «Explora aquest blog»

El blog «La Saloquia» consta de dos apartats:

1) El que inclou les crítiques del 1989 al 2005, amb el contingut incorporat directament en el blog.
2) El que inclou les crítiques des del 2006 fins a l'actualitat amb el contingut dins el web de l'autor.
_____________________

17 de juny del 2013

Els ulls del llop

Care Santos. Els ulls del llop. Foto coberta: Jesús Milà. Col·lecció XXL Columna Jove. Columna Edicions. Barcelona, 2005. A partir 15 anys.

    Quan l'autora, Care Santos (Mataró, 1970), va obtenir el premi Gran Angular de l'Editorial SM amb 'Los ojos del lobo', la comparació de l'argument amb l'assassinat de la jove malaguenya, Sonia Carabantes, li va fer més mal que bé. Ara que la mateixa autora n'ha revisat l'original i n'ha fet la versió catalana —publicada, curiosament, en una editorial que no pertany al grup SM i sense que s'esmenti que va ser el premi Gran Angular en castellà— la novel·la ja pot ser vista tal com és: una novel·la d'intriga i gènere negre, però sense el típic detectiu que se les sap totes.
      L'estructura de 'Els ulls del llop' té tres parts: una d'inicial que es limita a fer el retrat robot d'alguns personatges; una de central que conté la trama que pretén desvelar la desaparició de la jove protagonista; i una conclusió, la de més estil gènere negre —amb capítols a la inversa del deu a l'u— que aclareix què ha passat amb la pretesa víctima. A més, un epíleg en forma de dramatis personae explica les circumstàncies dels que han intervingut en la narració.
Deia que la comparació amb un cas real de gran impacte mediàtic, per mor de la televisió sensacionalista, com va ser el cas de la malaguenya Sonia Carabantes, va marcar en negatiu la novel·la de Care Santos. Entre altres coses perquè, com en les adaptacions cinematogràfiques, l'autora havia fet una versió més que lliure, amb final manipulat, que em guardo prou de desvelar. 
I és tot just aquest final —uf, quin respir!—, que justifica que la novel·la entri en una col·lecció juvenil, entre altres coses perquè la tercera part de l'estructura és molt dura, fins i tot amb moments d'aparent gran violència, cosa que despertarà els ànims literàrio-pedagògics d'esperit cavallfortista i n'impedirà admetre-la com a lectura per a joves.
Potser per això mateix, Columna Jove l'ha situada en aquesta sèrie que dóna un subtil toc d'alerta i que, amb les sigles XXL, sembla més una marca de samarretes que de literatura. Amb 'Els ulls del llop' pot ser que el lector, en segons quins paràgrafs, hi suï, certament, la samarreta, però de por.
[Suplement Cultura diari AVUI, 7 desembre 2005]

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.