Aquest blog recull l'hemeroteca de les crítiques de literatura infantil i juvenil publicades
en diversos mitjans per Andreu Sotorra des del 1989 fins a l'actualitat.
Per fer una cerca avançada per autor, editorial, títol, edat recomanada o temàtica,
utilitzeu l'aplicació personalitzada de la columna «Explora aquest blog»

El blog «La Saloquia» consta de dos apartats:

1) El que inclou les crítiques del 1989 al 2005, amb el contingut incorporat directament en el blog.
2) El que inclou les crítiques des del 2006 fins a l'actualitat amb el contingut dins el web de l'autor.
_____________________

29 de juny del 2013

Còctel de màgia i absurd

Robert Walser. L'home que no s'adonava de res. Il·lust. de Carmen Segovia. Col·lecció El Vaixell de Vapor. Ed. Cruïlla. Barcelona, 2005. A partir 5 anys.

Enric Larreula. Marduix. Il·lustracions de Maria Espluga. Col·lecció El Vaixell de Vapor. Editorial Cruïlla. Barcelona, 2005. A partir 7 anys.

Gemma Pasqual Escrivà. La màgia del temps. Il·lustracions d'Ana Zurita. Editorial Alfaguara - Voramar. Picanya, 2005. A partir 12 anys.

     El conte curt de Robert Walser (Biel, 1878 - Herisau, 1956) és un tast de butxaca, però amb aspiracions d'àlbum il·lustrat.Tan curt de paraules com llarg d'idees, 'L'home que no s'adonava de res' es converteix en un d'aquells personatges que queden en la memòria. Quan un no s'adona si va descalç o si perd els diners o es deixa la jaqueta en algun lloc, li acaba passant alguna de grossa. L'autor, de vida enigmàtica, va patir diverses crisis i va ingressar voluntàriament en un sanatori mental. Això justifica en part l'argument. Per Walser, l'absurd és una broma que, ben feta, deixa l'autor i els lectors tan amics com sempre.
      Enric Larreula (Barcelona, 1941) no amaga des del títol que la cosa va d'herbes. I on hi ha herbes, hi ha bruixeria. La bruixeria d'aquest conte, 'Marduix', s'insereix en la tradició de la contalla a l'estil Andersen o Grimm, cosa que fa que l'autor aconsegueixi un conte no només per ser llegit sinó també per ser contat. Marduix és el personatge d'un món que ja no existeix. Però que arrossega les sentors, les incerteses i la fortuna de les persones a qui la bondat premia, si en fan bon ús. 'Marduix' reconcilia lectors madurs amb la força de la fantasia de la infància.
      I Gemma Pasqual (Almoines, 1967), explora el territori dels fantasmes amb un personatge que descobreix el passat i la capacitat de canviar-lo. L'autora de 'La màgia del temps' no es limita a crear un imaginari fantasmal sinó que amaneix la trama amb reculades històriques com el de la bomba del Liceu o la pantanada d'Alzira. Aquest recurs fa que el relat es mogui entre l'atractiu de la contemporaneïtat i la curiositat de fets passats que, barrejats amb la trama literària, confirmen que la realitat supera sovint la ficció. L'estructura del relat aporta originalitat i un rerefons actual que el dota de frescor i no el fa caure en la trampa del déja vu.
         [Suplement Cultura diari AVUI, 5 octubre 2005]

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.