Aquest blog recull l'hemeroteca de les crítiques de literatura infantil i juvenil publicades
en diversos mitjans per Andreu Sotorra des del 1989 fins a l'actualitat.
Per fer una cerca avançada per autor, editorial, títol, edat recomanada o temàtica,
utilitzeu l'aplicació personalitzada de la columna «Explora aquest blog»

El blog «La Saloquia» consta de dos apartats:

1) El que inclou les crítiques del 1989 al 2005, amb el contingut incorporat directament en el blog.
2) El que inclou les crítiques des del 2006 fins a l'actualitat amb el contingut dins el web de l'autor.
_____________________

30 de juliol del 2015

Una font de petits coneixements

Pere Martí Bertran. En Griset aventurer. Il·lustracions de Núria Tomàs. Grup Promotor - Alfaguara. Barcelona, 2000. A partir 10 anys

       La segona novel·la d’un gat especial com en Griset, que ja va protagonitzar el debut literari de l’autor, serveix per aprofundir ara en les possibilitats que un animal personificat pot oferir. Si bé el primer relat de Pere Martí Bertran es dedicava força a la “presentació en societat” del seu personatge, la segona novel·la ha fet un tomb en la tipologia del protagonista i l’ha convertit a la vegada en un mitjà i en una font de petits coneixements que, convertits en literaris, aconsegueixen un resultat, en alguns moments esplèndid, en d’altres ocurrents, i encara, en segons quins casos, màgics.
       La novel.la ‘En Griset aventurer’ transcorre durant el mes de juny. Un mes que farà servir l’autor per enviar a conèixer món el gat protagonista fins a coindir amb la tornada la nit de Sant Joan, que li permet reblar el clau de la màgia amb què vol imprimir la fugida iniciàtica de Griset.
       Pere Martí encapçala cada capítol amb un rodolí que li fa de títol, a imatge i semblança de novel·les de l’antigor, però que serveix també per neguitejar el lector de per on anirà la cosa. De fet, una relectura d’aquests encapçalaments permet donar una visió de la trama i serveix, un cop llegit el relat, per recordar allò que el protagonista hi ha viscut.
       ‘En Griset aventurer’, doncs, passa de la fugida per aprendre què hi ha més enllà del quotidià, fins a la descoberta de la por, del món màgic de les rondalles, de la descoberta de la força de la paraula, de l’emboscall de les endevinalles, fins a la força que li atorga haver corregut el risc de l’aventura i ser posseïdor de poders extraordinaris per utilitzar només a fi de bé i en casos extrems.
       La novel.la de Pere Martí té, entre altres, la virtut de no pretendre inventar cap món fantàstic nou sinó de recórrer subtilment paratges que, als lectors més avançats, els poden ser coneguts. I té també la virtut d’arribar al lector amb un llenguatge net, mesurat, enriquidor, treballat pas a pas, una constant que ja existia en la primera novel·la i que es va repetir també en el segon llibre de l’autor, ‘La nena que va pintar els cargols’, publicat a la mateixa col·lecció.
       Les il·lustracions que reinterpreten el personatge de Griset mantenen un to similar al de la creació del text en tot el llibre. La limitació del blanc i negre no acaba de descobrir-ne el resultat que algunes amaguen, com queda clar en la làmina de la coberta. Tot i així, tenen un interès especial perquè aconsegueixen donar vida a un gat sense caure en imatges tòpiques i mantenint un encertat equilibri entre la seva naturalesa i la personificació que li atorga l’autor de la novel·la.


[Suplement Cultura diari AVUI, 14 setembre 2000]

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.